Иван Демерджиев: Има българи, спрени на границата със Северна Македония

Снимка: БНР

Има спрени българи на границата. Надявам се документите на всички да бъдат обработени бързо. Знам за забранителен списък, малко са хората в него. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев пред журналисти. Той е в Скопие за честването на 151-годишнината от рождението на Гоце Делчев.

Гоце Делчев е личност, която принадлежи на историята и много се надявам следващата година заедно да поднесем цветя, предложих го и сега, но не се възприе от македонска страна, каза той.

Вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев и здравният министър Асен Меджидиев, които са официално в Скопие за 151-годишнината от рождение на Гоце Делчев, не знаят кога според македонската програма се предвижда да бъдат допуснати до гроба в църквата. Те чакат да се съберат още българи, които искат да почетат героя, за отидат заедно.Той и здравният министър Меджидиев чака да пристигнат българите, които искат да почетат революционера, за да идат заедно до църквата.

Ще бъде назначена охрана на пребития в Охрид Християн Пендиков, когато бъде изписан от ВМА. Доколкото знам, ще остане в България, обясни Демерджиев. В добро състояние е, следим го, пред изписване е, увери и здравният министър Асен Меджидиев, който също е в Скопие за честването.

В Скопие има безпрецеденти мерки за сигурност, хълмът, на който е църквата „Св. Спас“, където е гробът, е отцепен от полиция, хора не се допускат. Над града кръщи хеликоптер.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене