Листовките за книжка вече само електронни

Решаването на листовки за вземане на книжка ще става само електронно, а възможността теоретичният изпит да се провежда на хартиен носител отпада изцяло.
Това е записано в проект за изменение на инструкцията за провеждане на изпитите на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство.
Листовките няма да се решават на хартия дори ако техническото устройство е развалено и не може да стартира. В такъв случай кандидатът ще бъде преместен на друго работно място или в друг изпитен протокол за деня при наличие на свободни места. В случай че не са налични свободни места за деня, кандидатът се записва в изпитен протокол за друг ден.
С предложението се цели премахване на възможността за прилагане на корупционни практики при провеждането на теоретичните изпити, е записано в мотивите на проекта.

Друга промяна, която се прави с наредбата, е при изпита по кормуване кандидат – шофьорите да се разделят на групи с различен начален час, като броят на изпитваните във всяка от тях да не е повече от двама. За всяка от групите се определя различен начален час на практическия изпит.
Хартиеният носител се изключва като възможност и по време на кормуването. Ако камерата, която трябва да записва изпита, се развали, поради което няма да могат да бъдат отразявани грешките на кандидата, или не може да бъде нанесена оценка, председателят на изпитната комисия вече няма да може да продължи практическия изпит с контролни
карти на хартиен носител. Вместо това, ако работата на техническото средство не бъде възстановена до 15 минути, изпитът продължава с резервно средство, осигурено от ръководителя на съответното регионално звено на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация”

За прилагането на новата уредба няма да бъдат необходими допълнителни финансови и други средства, тъй като в Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” вече са изградени самостоятелни работни места за провеждане на изпитите в кабинети на администрацията, които са оборудвани с таблет за решаване на изпитния тест, камера и микрофон. Изградена е и система за видеонаблюдение в реално време с цел повишаване на качеството и обхвата на видеонаблюдението в помещенията, в които се провеждат теоретичните изпити.

Изпитните кабинети са оборудвани и с допълнителни панорамни видеокамери. Внедрена е система за заснемане и електронно разпознаване на самоличността на кандидатите, както за и сканиране на личните им карти посредством специализирано устройство.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене