Националната награда за живопис на името на Майстора ще бъде връчена утре в Кюстендил

Единадесетото издание на церемонията по връчване на Националната награда за живопис на името на Майстора ще се състои на 1 февруари в художествената галерия „Владимир Димитров – Майстора“ в Кюстендил, съобщиха от галерията. Наградата съществува от 1973 г. до края на 80-те години на миналия век, след което е възстановена през 2012 г. През тази година журито е определило номинациите на Богдан Александров, Валентин Дончевски, Красимир Русев, Николай Тодоров, Румен Гашаров, съобщиха от Съюза на Българските художници (СБХ).

Отличието за живопис се присъжда ежегодно на един български художник за изключителните му постижения в изобразителното изкуство през изтеклата година. Наградата е учредена от Община Кюстендил и художествената галерия в града, Министерството на културата и Съюза на българските художници.

От 2013 година насам с нея са отличени Андрей Даниел, Свилен Блажев, Ивайло Мирчев, Станислав Памукчиев, Николай Майсторов, Анета Дръгушану, Захари Каменов, Елица Тодорова, Йордан Кисьов и Атанас Парушев. По традиция награденият от предходната година показва изложба в деня на обявяването на следващия носител на наградата.

В залите на галерията в Кюстендил присъстващите на събитието ще могат да разгледат представителната постоянна експозиция с творби на Майстора, гостуващата изложба на галерия „Борис Денев“ – Велико Търново, експозиция с творби на Николай Дюлгеров, изложба скулптура на Иван Русев, годишната изложба на кюстендилските художници и продължаващата изложба от пленера „Свети Лука“, каза директорът на галерията Валентин Господинов.

Утре участниците в честването ще посетят къщата музей „Владимир Димитров – Майстора“ в с. Шишковци, община Кюстендил. Ще бъдат поднесени цветя пред паметника на художника.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене