Документалният спектакъл за насилието над жените „Премълчаното-разказано“ разтърси благоевградската публика

Десетки жители от Благоевград и други населени места в областта изпълниха голямата зала на Драматичния театър за представлението на документалния спектакъл „Премълчаното-разказано“, част от националната кампания на евродепутата Мария Габриел относно насилието над жените. Спектакълът е продукция на Университетския театър към Нов български университет.

Историите на реални и автентични жени, които разказват премълчаното в интервюта по актуалната тема за насилието над жените, оживяха на сцената. Интервюираните жени/прототипи са на различна възраст, заемат различни позиции и имат различен социален статус. Обединява ги премълчаното и възможността то да бъде разказано. Публиката чу един деликатен и чувствен език, който помага да разгадаем тайната на феноменa „домашно насилие“. Фактите от преживяното на жените/прототипи  белязват завинаги живота на всяка една от тях с дълбока тъга, тих самотен плач, физическа рана.

На представлението присъстваха и кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов и шесткратният европейски и вицесветовен шампион Тодор Козладеров. Двамата са мъжете от Благоевград, посланици на националната кампания на Мария Габриел. Те отправиха силни послания за изкореняване на насилието над жените, призовавайки за осъзнаване тежестта на това престъпление.

Кметът обяви, че община Благоевград ще работи в посока разкриване на кризисен център за жени и деца, жертви на насилие. Най-близкият към момента се намира в Перник.

12

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене