Общински съвет Благоевград даде зелена светлина за нощна аптека в Благоевград

С мнозинство Общински съвет Благоевград даде съгласието си Община Благоевград да финансира нощните дежурства, така в областния център да бъде осигурен денонощен достъп до аптеки.

По време на сесията стана ясно, че едно дежурство ще струва на общинския бюджет 255 лв. без ДДС, което всъщност е 306 лв. с ДДС. Годишно, общината ще трябва да отделя 111 690 хил. лв., за да се осигури достъп до аптека в Благоевград и през нощта във всички 365 дни от годината.

Общинският съветник Кирил Илиев приветства постигнатото споразумение между Община Благоевград и Регионалния фармацевтичен съюз, но също така попита дали средствата ще бъдат давани само на една аптека.

От своя страна кметът Илко Стоянов отговори, че парите няма да са само за една аптека, а ще се разпределят между няколко, с което ще се гарантира ежедневен достъп до нощно гише за продаване на лекарства в Благоевград.

Д-р Пандев и д-р Янкулски също приветстваха предложението на кмета. Към тях се присъедини и д-р Таковски, който обаче коментира, че може би е добре да не се бърза с приемането на точката, изразявайки опасения, че аптеките няма да издържат да дават нощни дежурства, тъй като сумата, която е предвидена е доста ниска.

Калоян Хаджийски пък посочи, че според него сумата е висока и попита няма ли как вместо над 9 хил. месечно, да се отделят 5 хил., които да се дават само на една аптека. Кметът Стоянов отговори, че делигира права на Ханджийски да преговаря с аптеките и ако намери такава, която да се съгласи, всички в залата ще го подкрепят със сигурност.

В крайна сметка след днешното гласуване в Общински съвет един от големите проблеми на Благоевград намери своето решение. В областния център ще има нощен достъп до лекарства по лекарско предписание, което ще осигури спокойствие на гражданите.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене