Продължава да е силен интересът към доброволческите курсове по български език за украински бежанци в Благоевград

В Благоевград се запазва силен интересът към доброволческите курсове по български език за украински бежанци, каза в интервю за БТА филологът в Югозападния университет „Неофит Рилски“ доц. Биляна Тодорова, която бе сред първите преподаватели, организирали безплатното обучение за бежанците още през март 2022 г.

На този етап уроците са един път седмично, а всеки петък доц. Тодорова и главният асистент във Филологическия факултет на университета д-р София Мицова обучават десетки украинци, дошли в града след началото на военните действия в родината им през февруари миналата година.

Заниманията са с две групи – за напреднали курсисти и за начинаещи. По-малобройни са напредналите – това са бежанците, които пристигнаха първи, те продължават да учат български език и мисля, че вече постигнаха много, разказа доц. Тодорова. Голяма част от курсистите, които са били в групата още от пролетта на миналата година, вече са започнали работа и нямат възможност да посещават часовете по български език, но връзката с тях е запазена и продължаваме да им изпращаме материали, допълни преподавателят.

Втората група, формирана впоследствие, е с бежанци, които са пристигнали в града по-късно, някои от тях са дори съвсем нови попълнения в групата. „Там виждам голям ентусиазъм, така че и с тях е истинско удоволствие да се работи“, сподели доц. Биляна Тодорова.

Напредък сред украинците, решили се да добият знания по български език, има. „Мисля, че те самите го усещат, чувстват се по-уверени, задават ни въпроси, то им помага и за адаптацията“, допълни преподавателят.

Наред с основите на езика и „сухата“ материя, курсистите учат стихотворения, песни, с което се съчетава полезното с приятното, каза още доц. Тодорова. Тя допълни, че още с първите часове са преподавали на новите „ученици“ думи и фрази, свързани с основни дейности в ежедневието, което да помогне на адаптацията им.

„Разбира се, има някои предизвикателства, както по отношение на граматиката, така и някои думи, които звучат близко, но всъщност са различни, но това са проблеми, които обичайно, когато преподаваме български език на чужденци, срещаме при високите нива. Всъщност, въпреки че те учат не чак толкова продължително време и не чак толкова много часове, техните знания вече не са като за начинаещи, а са доста добри“, каза още доц. Биляна Тодорова.

Доброволческите курсове носят знания на курсистите, а за техните преподаватели – удовлетворение. „Това е отплатата, която получаваме. В момента преподаваме аз и д-р София Мицова, ние сме всъщност и едни от преподавателите, които започнаха от самото начало. Мога да кажа, че това е вече и емоционален ангажимент за нас.“, допълни тя.

За провеждане на курсовете доброволците са получили пълна подкрепа от ръководството на Филологическия факултет на Югозападния университет „Неофит Рилски“, посочи доц. Тодорова. Висшето училище осигурява безвъзмездно зала, в която веднъж седмично и двете групи провеждат обучения.

Извън курсовете за възрастни, доц. Биляна Тодорова преподава доброволно онлайн на група деца на бежанци от Украйна. Заниманията са веднъж седмично, а това определя като ново предизвикателство.

„Аз зная да преподавам в университет, нямам много опит с деца, но е изключително забавно. Започнах през август пилотно, за да видя как ще се случи и продължаваме все още. Много зареждащо е, много интересно, много различно, аз не съм свикнала с толкова емоционални отговори, с толкова активно отношение, с такова желание да отговориш, със съвсем искрената, неподправена радост, която може да носи сблъсъкът с децата“, допълни доц. Тодорова.

По думите й доброволната работа с деца е възможност и за нея самата, защото когато човек преподава, той продължава и да учи.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене