Мая Манолова: КЗП и КЗК да защитят потребителите на мобилните оператори от повишаване на цените

Гражданската платформа Изправи се.БГ е изпратила писма до КЗП и до КЗК с искане регулаторите да защитят потребителите на мобилните оператори от планираното едностранно повишаване на цените по вече сключени договори.

В сигналите си Мая Манолова – лидер на Изправи се.БГ, иска КЗП да провери дали едностранното повишаване на цените на услугите по средата на вече сключен договор без право на отказ, поставя потребителите в неравноправно положение. Според гражданската платформа това е нелоялна търговска практика и следва да бъде обжалвано от КЗП.

В сигнала си Манолова посочва още, че това се случва за втора поредна година, като през 2022г. КЗП, тогава под шапката на Корнелия Нинова като икономически министър, позволи това увеличение и не атакува общите условия на трите мобилни оператори, които позволяват ежегодното увеличение на цените с размера на инфлацията от НСИ. Според бившия омбудсман няма основание за подобно поскъпване тъй като допълнителните разходи на мобилните оператори за енергия се компенсират от държавата за цялата 2022г. и подкрепата за цената на тока за бизнеса продължава и през 2023г. Като за гражданите такава подкрепа липсва, а повишението на цените „допълнително ще влоши трудното положение на българските семейства, които не издържат на натиска с поскъпването на основните продукти от първа необходимост с над 30%, ръста на цената на парното с над 50%, на водата на места с 70%, на тока, газа…“

Лидерът на Изправи се.БГ сигнализира и КЗК заради възможно незаконно споразумение между трите мобилни оператора, които синхронизирано повишават цените си, като и трите са записали в общите си условия възможност за едностранното им индексиране без правото потребителите да се откажат без неустойка от повишената цена. По същият начин основна задача на КЗК е да разследва картелни споразумения, които нарушават конкуренцията на пазара.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене