Трифонски ритуали в Пиринско

Посрещат Свети Трифон и богове на виното в лозовите масиви край Благоевград, Кресна, Сандански и Гоце Делчев.

Производители и любители на гроздовия елексир се събират на 1 февруари в местността „Подстанцията“ в Кресна. Празникът започва с водосвет и благословия за плодородна година и зарязване на лозята. Местните ще посрещнат бог Дионис и свитата му. Предстои дегустация на миналогодишното вино и церемония по награждаване на производителите.

Край Сандански също са планирани празнични ритуали. Традиционно те са в село Илинденци край Струмяни и в Ласкарево. Владиката Серафим и свещеници от региона са поканени за зарязване на лозята и ритуално поливане с червено вино.

В благоевградското село Дъбрава Свети Трифон ще слезе на 4 февруари. Тогава ще бъде определен и Цар на виното. Дегустациятазапочва в 10.00 часа. Жури от технолози ще има отговорната задача да оцени по качество, сорт и плътност вината, а производителите на най-добрите от тях ще бъдат наградени в няколко категории. В 11.30 часа ще бъде извършен и ритуал по зарязване на лозята в село Дъбрава.

Община Гоце Делчев организира традиционния празник на виното в село Делчево. Местните лозари празнуват два дни – на 4 и 5 февруари. Конкурсът за най-добър винопроизводител и производител на ракия е в първия ден в „Делчовски хан“. На 5 февруари от 11.00 часа ще се извърши традиционното зарязване на лозята в местността „Баира”. Малко по-късно ще започне тържеството на площада в село Делчево.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене