ЦИК препоръчва 2 април за дата на предсрочния вот

Каква е готовността на ЦИК за предсрочния вот е тема и на днешното изслушване на председателя на Комисията Камелия Нейкова в Народното събрание.

По време на изслушването стана ясно, че ЦИК има препоръка кога да се проведат предсрочните парламентарни избор. Според Нейкова подходящата дата е 2 април, а не 26 март, защото тогава ще бъде доставена необходимата хартия за машинно гласуване. Тъй като доставчик е печатницата на Българската народна банка, между двете институции е имало съгласуване. За изборите, за да се обезпечи гласуването, ще бъдат поръчани 30 000 ролки хартия. Част от тях ще бъдат в резерв – между 15 и 20 000 ролки са необходими за машинното гласуване.

Техническото обезпечаване на видеонаблюдението е ангажимент на Министерския съвет, напомни Нейкова.

ЦИК определя реда и условията, но на среща утре в МС ще стане ясно как може да се извърши видеонаблюдение, така че всеки български гражданин да е наясно как точно се извършва преброяването и да има прозрачност.

Нейкова обяви още, че ЦИК е направила преизчисление на мандатите в отделните избирателни райони, според данните от националното преброяване. Няма да има райони с по-малко от 4 мандата. По-късно ще има яснота къде има намаляване и къде увеличаване.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене