Къде в Европа се взима най-добра пенсия и на колко години?

Пенсионните системи в Европа са твърде различни. Къде в Европа се работи най-дълго за пенсия и къде пенсионерите получават най-добри доходи? Ето някои сравнения.

“Работим на смени, включително през нощта. Невъзможно е да работим до 64-годишна възраст”, казва Фарид от Франция. Той е синдикалист и протестира заедно с над 1 милион французи срещу плановете на правителството да повиши възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години.

Но онова, което е кошмар за французите, е мечта за германците, които скоро ще се пенсионират на 67, пише „Дойче Веле“.

Какви сравнения могат да се направят?

Системите са много различни, казва Моника Куайсер от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Но някои неща си приличат в повечето държави: “Първо, раждаемостта е спаднала и второ, очакваната продължителност на живота се увеличава. И трябва да се прецени как да бъде разпределена допълнителната тежест, така че да не бъдат натоварвани само най-младите. Всичко това трябва да се финансира.”

Сравненията на европейските пенсии крият някои подводни камъни. Три критерия обаче са особено важни: публични разходи, т.е. колко струва съответната пенсионна система, какъв е действителният размер на пенсията, която човек получава, и на каква възраст може да се излезе в пенсия.

На каква възраст се пенсионират в различните европейски държави? А в България?

Най-дълго работят нидерландците. За пенсия от системата на общественото осигуряване е необходимо кандидатът да е навършил 66 години. Но повечето хора спират да работят по-рано и се пенсионират още на 63. И в Германия много хора се пенсионират на 63, макар че официалната пенсионна възраст за момента възлиза на 63 години и 8 месеца. При това възрастта за излизане в пенсия се вдига постоянно в зависимост от годината на раждане с по няколко месеца.

Болшинството италианци се пенсионират на около 62-годишна възраст, макар че би трябвало да работят до 64, гърците излизат в пенсия на около 60, а французите – на около 61.

В България право на пенсия за осигурителен стаж и възраст през 2022 година се е придобивало при навършени 61 години и 10 месеца и наличие на осигурителен стаж от 36 години и 2 месеца за жените. За мъжете са се изисквали навършени 64 години и 5 месеца и осигурителен стаж от 39 години и 2 месеца. И в България пенсионната възраст постепенно се повишава. Данните за изискванията през 2023 година, можете да видите тук:

В редица държави отделните браншови и колективни споразумения предвиждат различни изключения. Действителната и обичайната възраст за пенсиониране обаче не се различават толкова много. Редица държави ще увеличат пенсионната възраст през следващите години. Във Франция тя все още е сравнително ниска, но дори и там трябва да сте плащали почти 42 години вноски, за да можете да се пенсионирате на 62 години без никакви удръжки, обяснява Куайсер.

Нидерландците получават средно 89% от последната си нетна заплата

Колко всъщност получават пенсионерите в Европа? От ОИСР сравняват така наречения “нетен коефициент на заместване”, т.е. каква част от последния нетен доход получават хората след пенсиониране. Пенсиите на нидерландците се равняват на 89% от последната им нетна заплата. Тези на гърците – отговарят на 84% от последната заплата, при италианците този процент е 82 на сто, при французите – 74%. Германските пенсионери получават малко повече от половината (53%). Литовците получават още по-малко (31%). По данни на ОИСР към 2020 година българите са получавали 74% от нетната си заплата. Според НОИ обаче към 2021 година нетният коефициент на заместване в България е бил едва 59.2%.

Къде получават “най-добрите” пенсии?

Моника Куайсер казва: “Ако се вземе за основа критерият „най-добра пенсия“, то със сигурност има някои южноевропейски страни, които все още гарантират сравнително висок коефициент на заместване”. Но точно тези страни отделят и значително по-голям дял от брутния си вътрешен продукт за пенсии. Пари, които липсват в други сфери.

Италия и Гърция изразходват почти 16% от БВП за пенсии, Франция – 13,4%, а Германия – 10,4%. За разлика от тях Нидерландия изразходва едва 5%, а Ирландия – само 3%. Въпреки това всеки, който е живял или работил в Нидерландия от 15-тата си година нататък, получава минимална пенсия в размер на 1218 евро. Много отрасли са задължени да предлагат и фирмени пенсии. В Нидерландия обаче възрастта за пенсиониране също се повишава.

Смесени системи с няколко различни стълба на финансиране, каквито има в Нидерландия, съществуват също така в Дания и Швеция и функционират добре, смята Куайсер. Германската система също не е лоша, “но Германия е изправена пред сериозно застаряване на обществото”, което създава проблеми.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене