Хакнаха Агенцията по заетостта

Агенцията по заетостта е била хакната, научи „24 часа“. Сайтът им е недостъпен, а според запознати атаката е сериозна. От агенцията пък съобщиха, че е „установен технически проблем“.

По първоначални данни става дума за заразяване с рансъмуер. Това е зловреден код, който заключва файловете в дадена мрежа и иска пари, за да ги декодира. С подобни атаки се занимават нигерийски групи.

Обикновено заразяването започва с лъжлив мейл – фишинг. Той се разпраща до стотици хиляди пощи. В него от човек се иска да потвърди данните от мейла си например, защото в противен случай той ще бъде изтрит.

След като пробият пощата, киберпрестъпниците използват хакерски инструменти, с които вкарват рансъмуера. Откупите се искат в биткойни.

Хакерският удар не е свързан с атаките срещу правителствените сайтове от преди няколко месеца. При тях само се блокираше достъпът до даден сайт. За тогавашните удари отговорност пое руската хакерска групироква KillNet.

От агенцията по заетостта коментираха проблема. Оттам обаче не казаха, че става дума за хакерска атака. Ето какво написаха:

На 23.01.2023 г. е установен технически проблем с част от информационните системи на Агенция по заетостта, както и с електронния сайт на институцията, до който временно няма достъп. Констатирани са отклонения от нормалното функциониране на някои от спомагателните системи, които институцията използва в своята ежедневна работа. Извършва се анализ на възникналото отклонение в съответствие с утвърдените процедури и стандарти в областта. Наличният технически потенциал на Агенция по заетостта и други експерти са ангажирани в процеса.

Бюрата по труда в страната не са прекъсвали своята работа с клиенти и продължават регистрацията на безработни лица.

След прецизиране и анализ ще бъдете своевременно уведомени.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене