Двойно по-малък е броят на фармацевтите в област Смолян

Изчисленията по методиката от Министерството на здравеопазването за определяне на необходимия брой аптеки, според Националната аптечна карта за област Смолян, показа недостиг в броя на аптеките. В момента в областта работят 44 аптеки, от които 14 са в областния град, 24 в общинските центрове и 6 в селата. Това каза за Агенция „Фокус“ Мария Главинкова – председател на УС на Районната фармацевтична колегия в Смолян.

По отношение на броят на магистър-фармацевти, които са необходими за обслужване на населението в област Смолян, сметката показа, че са регистрирани двойно по-малко специалисти. Голям е недостигът на кадри. Хората се обслужват от 68 магистър-фармацевти и 30 помощник-фармацевти, са необходими минимум 139 магистър-фармацевти и 58 помощник-фармацевти, поясни Главинкова.

„Няма общински център, в който да няма поне една разкрита аптека, която да работи с НЗОК. Проблемът е по-скоро, че почти няма аптеки в селата в областта. Ситуирани са аптеките основно в общинските центрове. Ако има нужда от разкриване на нови аптеки, те трябва да са по-скоро в населени места отдалечени от общинските центрове или по-големи села в региона“, посочи магистър-фармацевтът.

Тя отбеляза, че проблемът с денонощното обслужване на населението в област Смолян е много отдавна. „Изчисленията по Областната аптечна карта показаха, че дори областния град Смолян не отговаря на критериите за разкриване на денонощна аптека, която да може да се самоиздръжа. Това означава, че не е достатъчен броят на населението според методиката от министерството. Една денонощна аптека не е рентабилна в региона. Ако някой от колегите се реши да направи такава аптека при всички случаи ще трябва да търси помощ отнякъде за заплати на магистър-фармацевти, за преоборудване на аптеката за денонощна работа и най-големият проблем си остава липсата на кадри“, категорична е Главинкова. По думите й, за една денонощна аптека са необходими 4-5 магистър-фармацевти на щат, за да могат да обслужват населението 24 часа, 7 дни в седмицата. Тя уточни, че Смолянско няма такава аптека. Има такива с по двама, най-много трима магистър-фармацевти на щат. Никой от тях няма 4 или 5, не защото не иска да ги има, а защото няма откъде. Няма желаещи, няма безработица за този сектор и помощник-фармацевтите също са дефицит. Главинкова посочи, че познава доста млади хора от Смолян, които сега завършват фармация или са последен курс по специалността, поне, но никой от тях не иска да се върне в Смолян. Остават в Пловдив и в София, където са завършили обучението си.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене