Мисията на Лешница продължава – набират се средства за вътрешен ремонт на вековното училище

Само преди седем месеца стогодишното рушащо се училище в санданското село Лешница изглеждаше трагично и отвън, и отвътре. Но местните хора, водени от отец Димитър Илчев, доказаха, че всичко е възможно, когато имаш мисия –  да дадеш втори живот на вековното школо. Ремонтът на покрива и на сградата отвън е напълно завършен. И жителите на селото са все по-близо до осъществяването на мечтата си школото им да отвори отново врати. Но има още работа за вършене. Предстоят ремонтни дейности вътре в помещенията, където стените са криви и на много места са компрометирани. Това налага използването на гипсокартон, за да се изолират отвътре стените, а не само да се измажат и боядисат. Всичко това пък е свързано и със сериозни финансови средства.

„Спешно се нуждаем от парични средства за гипсокартон, шини, вата. Вярвам, че ще се намерят хора, които да ни помогнат да имаме неделно училище и музей в тази сграда. Опитваме се да  възстановим в автентичен вид нашето школо, което десетилетия наред е било средище на образованието и духа”, твърди оте Димитър Илчев. Той вече има и готова табела, която да се монтира над входа на възкръсналото училище. На нея е написано следното:

 Народно начално уилище

                                                                                          Кирил и Методий

                                                                                              1923 година

                                                                             с. Лешница                 Санданско.

Целта на всички хора в Лешница е училището да отвори врати в началото на септември, когато се навършват точно 100 години от основаването му. Тук ще се преподава вероучение и ще се подреди музейна експозиция за миналото на населеното място.

Каузата на местните хора е да съхранят вяра, култура и традиции. Мисията на жителите на Лешница може да се подкрепи на място – в храма „Света Марина”, както и по банков път. Ето и банковата сметка:

Банка ДСК ЕАД

IBAN: 83STSA93000014806034

В полза на Неврокопска митрополия – Църковни настоятелства

Код  519, село Лешница, основание за внасяне – ремонт на училище.

Училище-Лешница-ремонт-вътре (2)

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене