Река Арда преля след двудневни валежи, свикаха кризисен щаб за обявяване на бедствено положение

След обилни валежи: Река Арда преля, сложна обстановка в Кърджалийско и Смолянско

Река Арда преля след 2-дневни валежи, свикаха кризисен щаб за обявяване на бедствено положение. Бедствието заля мост и затвори път в Кърджалийско, сложна е пътната обстановка и в Смолянско. Временно е ограничено движението в двете посоки по път III-8653 Китница – Русалско при км 20 в област Кърджали поради разлив на река Арда с наводняване на пътното платно и моста при с. Китница, предупреждават от АПИ.

Към момента хората могат да се придвижват от и до селото само пеша – по въжен мост, който остава единствен вариант за достъп до Русалско, съобщава сайтът meteobalkans.com.

Пред БНР кметът на Ардино Изет Шабан заяви, че проливният дъжд в района, предизвикал бедствието, продължава втори ден. Той обяви, че е свикал кризисния щаб и се очаква по-късно през деня в общината да бъде обявено частично бедствено положение.

Сложна е и пътната обстановка в Смолянско. Временно движението по път III- 863 в участъка Малка Арда – Баните при км 28+500 се осъществява двупосочно в една лента поради паднала скална маса. Движението е сигнализирано с пътни знаци.

Временно движението по път III- 863 в участъка Соколовци – Момчиловци при км 0+700 се осъществява двупосочно в една лента поради паднала скална маса. Движението е сигнализирано с пътни знаци.

Близо 175 литра на квадратен метър дъжд се изсипа над Златоград през последните два дни, според информация от фейсбук страницата на Общината и заместник–кмета Елмира Пехливанова. Проливният дъжд предизвика проблеми по инфраструктурата, на места има паднали земни маси. Водите на яз. „Златоград“ са на ниво 35 см над преливника. Общински екипи разчистват засегнатите от разрушителното пълноводие терени, уточняват от общинската администрация. Валежите в Златоград и региона само за последното денонощие са 122 л/кв. м, според данни от Метеорологичната станция на връх Рожен.

https://www.facebook.com/bnr.kardzhali/videos/1341269383306197/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене