US патолози направиха 44 аутопсии на починали от К-19 и застинаха в ужас от откритията

Лекарите откриха COVID-19 във всички органи – явно „пътува“ с кръвта и използва някои други „вратички“

COVID-19 не дава мира на човечеството от началото на 2020 година. Всички знаят, че той причинява респираторна инфекция, която засяга белите дробове и дихателните пътища. Но се оказва, че въпросът е много по-сериозен. Вирусът SARS-CoV-2 заразява всички органи на тялото. Това съобщава порталът ScienceAlert.

Откритието е направено от изследователи от Националния здравен институт на САЩ. Десетки аутопсии на пациенти, починали от COVID-19, показват, че SARS-CoV-2 е проникнал във всички органи – не само в белите дробове, но и в сърцето, далака, бъбреците, черния дроб, дебелото черво, гърдите, мускулите, нервите, репродуктивната система, очите, мозъка.

Вирусът се фиксира на местата, където е попаднал – при една от жертвите са открити инфекции в мозъка 230 дни след откриването на болестта. „Нашите данни показват, че SARS-CoV-2 може да причини системна инфекция при някои пациенти и да се запази в тялото няколко месеца“, пишат авторите на изследването.

 

И преди това лекари са откривали инфекция в жизненоважни органи. Тромби са намирани в почти всички такива органи. По онова време обаче това се смяташе за еднократно събитие. Сега учените са убедени, че коронавирусът има повишена проникваща способност.

От април 2020 г. до март 2021 г. изследователите са извършили 44 аутопсии. Повечето заразени са неваксинирани пациенти, при които „бяха открити множество признаци на репликация на SARS-CoV-2 в общо 79 места и телесни течности„, пишат изследователите.

Експертите заключиха, че това полиорганно разпространение провокира както усложнения, така и дълго протичане на COVID-19.

Но как коронавирусът се разпространява толкова широко, все още не е установено – той се открива в кръвна плазма в редки случаи, за да се каже, че „пътува“ с кръвта. Очевидно използва някои други „вратички“.

Експертите все още работят върху намирането им, а оттам – и на начини за предотвратяване на разпространението на инфекцията в тялото.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене