Радев: Следващият служебен премиер пак ще е Гълъб Донев

Няма модел „Радев“, има Конституция, заяви президентът

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„Няма модел „Радев“, има Конституция. Там е написано, когато партиите не могат да съставят правителство, президентът съставя такова. Да, следващият нов служебен премиер ще бъде старият служебен премиер. Служебното правителство е контрапункт на феодализацията и застоя. Хората ще търсят модела на управление в екип. На следващите избори политическото пространство ще е фрагментирано и управлението ще трябва да бъде коалиционно. Пак ще има борба за министерски кресла. Служебното правителство започна да реализира една по една платформите на политическите партии, изтривайки ги от техните диплянки“, каза Радев пред Дарик радио.

Според него доверието на българското общество към парламентарната република ерозира и на всеки следващи избори до урните ходят все по-малко хора.

Според него голямата причина за тази политическа криза – майката на кризите – невъзможността на партиите да постигнат съгласие и компромис, защото не искат да отстъпят от своите ценности и да предават своите избиратели.

„Истинският генезис е, че партиите не искат да носят отговорност да управляват по време на криза. Когато партиите не искат да излязат от своите окопи, а мислят за следващите избори, това разколебава обществото“, каза Радев.

Според него е погрешно поставен въпросът какво България загуби от управлението без парламент през последните почти 2 години.

„Какво спечели, а не какво губи. Това, което губи е очакването на нашите партньори за всички стъпки, които касаят нашата европейска интеграция, да видят дългосрочен партньор. В момента такъв политически субект няма“, заяви Радев и добави: Къде е политическият субект, който може да очертае дългосрочна визия?

Според него е ясно какво се губи.

„Губим от факта, че отново няма да имаме парламент, а ни очакват важни закони, които така и не успя да приеме този парламент. Това са закони за интеграцията ни в Европа, за Шенген“, заяви Радев добавяйки, че сега благодарение на усилията на служебното правителство можем да станем членове на Шенген през октомври.

„Получихме признание от всички партньори, целта е октомври тази година. Парламентът също трябва да поеме своята отговорност и да приеме необходимите два закона. Шенген ще има огромно ползотворно влияние върху нашата икономика, върху инвестициите. Ще избегнем унизителните опашки по КПП-та, които категорично трябва да се премахнат“, заяви Радев.

Коментирайки съдебната реформа, Радев каза, че за нея все не остава време.

Александър Попов

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене