Повече ученици са върнати в клас в Кюстендилско

Напредък по отношение на връщането на деца и ученици обратно в клас беше констатирано на последното заседание на Областния координационен съвет в Кюстендил. По време на срещата е била представена и актуална информация за дейностите по механизма за съвместна работа на институциите по обхващане, включване и предотвратяване на отпадането от образователната система на деца и ученици в областта.

В периода 1 май – 31 декември 2022 г. 17 екипа от Регионалното управлвние по образование в Кюстендил са извършили 748 проверки на адрес. Откритите ученици на адресите са 347, а 327 не са били открити, съобщиха от Областната администрация.

Вследствие на обходите 31 деца и ученици са записани за първи път в образователна институция. 13 деца и ученици са записани повторно в образователна институция. През м. декември от образователните институции са отпаднали 19 ученици, които са включени в обходите през този месец.

На срещата началникът на РУО е съобщил, че са реализирани съвместни дейности с Областната дирекция на МВР в Кюстендил във връзка с установяване на местопребиваването на 209 деца и ученици. Осъществен е контрол на директорите на 5 приемащи училища при записване на преместен ученик в риск от отпадане.

В периода септември – декември 2022 г. са извършени 23 проверки в училища по присъствието на учениците в учебни часове и дейността на учителите относно водене на задължителната училищна документация, отразяваща отсъствията на учениците и контрол на дейността на директора по отношение присъствието на учениците в учебни часове. В седем от проверените училища на директорите са издадени задължителни предписания за ежедневен контрол на присъствието на учениците. На училищно и регионално ниво е направен анализ на резултатите от прилаганите мерки по отношение на всяко дете и ученик, идентифицирани като отпаднали или застрашени от отпадане от образователната система.

От направените анализи е видно, че в някои случаи предприетите мерки задържат учениците в риск от отпадане в образователните институции, допилниха от Областната администрация.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене