Кметът Илко Стоянов: Благоевград има гарантирани 50 млн. лева по програмата за саниране, бъдете активни и не пропускайте възможността

Кметът на Благоевград Илко Стоянов проведе поредна среща с представители на Сдружения на етажна собственост и заинтересовани граждани във връзка с програмата за саниране по Плана за възстановяване и устойчивост.
Той поясни, че конкретните правила вече са разписани от държавата.
„Нашата община има гарантирани 50 млн. лева. Това означава, че шансовете на всички домакинства са наистина сериозни, независимо дали става въпрос за големи сгради или по-малки такива. Затова моят призив към хората е да бъдат активни и да не пропускат възможността“, заяви кметът Стоянов.

Той поясни, че крайният срок за подаване на документи в Община Благоевград от Сдруженията е 10 май. Стоянов подчерта, че общинска администрация има ангажимента да обработи цялата документация и да я подаде по надлежния ред в Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България – 2020.
„Техническият и енергийният паспорт са задължителни, съгласно утвърдените правила. Добрата новина е, че когато кандидатите бъдат одобрени средствата, заплатени на фирмите за тази дейност, ще бъдат възстановени директно на Сдруженията на етажната собственост“, заяви кметът.

Той подчерта, че хората следва да имат предвид, че дори да не се класират по време на първия етап, извършеното техническо и енергийно обследване ще бъде от полза и при втория етап на програмата, който предвижда 80% безвъзмездно финансиране.
„За мен е от огромна важност да постигнем високи и качествени резултати от предстоящото саниране. Затова жители и Община ще работим заедно през цялото време. Вие ще имате възможността да участвате и при избора на фирма изпълнител, и да контролирате самия процес на изпълнение на СМР“, заяви още Стоянов.

В срещата, проведена тази вечер, участие взе и Мария Петрова, заместник-кмет по икономика, финанси и европейски проекти, екип на Областен информационен център, както и служители на общинска администрация, ангажирани да оказват логистична помощ на кандидатите за саниране.
Присъстващите в зала „22 септември“ бяха запознати в детайли с вече обявените насоки за кандидатстване, както с допустимите дейности. Същите могат да бъдат открити на сайта на МРРБ.

В продължение на вече няколко месеца, кметът и представители на общинска администрация участват и по време на общи събрания, организирани на място от Етажната собственост.
Кандидатите могат да получат и логистична помощ в Областния информационен център, намиращ се при зала „Пейо Яворов“.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене