Служители на ИАРА предотвратиха нелегален риболов в яз. „Доспат“

През последните дни контролните органи на ИАРА към „Рибарство и контрол“ извършиха проверки на различни водоеми из страната.

При проверка на язовир „Александър Стамболийски“, служители на сектор „Рибарство и контрол“ град Габрово откриха близо 150 м хрилни мрежи, поставени в работно положение. Мрежите са иззети за унищожаване, а уловената риба е освободена и върната обратно във водата.

След подаден сигнал от граждани, служители на сектор „Рибарство и контрол“ град Смолян извършиха проверка на язовир „Доспат“.

В района на махала „Крушата“ на град Сърница е открита поставена в работно положение хрилна мрежа с дължина от 100 м. Мрежата е иззета, а уловената в нея пъстървова риба от вида пелед – 2 броя с тегло около 2 кг, освободена и върната обратно във водата.

Заложена в работно положение хрилна мрежа е установена и в района на „Тихия кът“, м. „Орлино“. Мрежата с дължина 100 м е иззета, а уловената в нея риба – също от вида пелед, около 5 кг, е върната обратно във водата жива.

Отново на язовир „Доспат“, служители на ИАРА извършиха рутинна проверка на петима души, като нарушения на правилата за любителски риболов не бяха установени.

След извършено нощно наблюдение и проверка на акваторията на язовир „Жребчево“, м. „Кук дере“, извършена от служители на сектор „Рибарство и контрол“ град Стара Загора и град Сливен, бяха открити и извадени от водата 5 бр. мрежи от тип „сетка“ с обща дължина 400 м.

Уловената риба от вида платика – 6 кг и сребриста каракуда – 5кг, е освободена и върната във водата. Мрежите са иззети за унищожаване.

Отново на язовир „Жребчево“, след извършено наблюдение и нощна проверка в м. „Острова“ са открити и извадени от водата 4 бр. мрежи тип „сетка“ с обща дължина 240 м. Уловената риба от вида сребриста каракуда – 15 кг и платика – 10 кг, е освободена и върната във водите на язовира.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене