С традиционно Бабино хоро в Разлог и Белица ще отбележат Бабинден

С традиционно Бабино хоро в Разлог и Белица ще отбележат Бабинден.

Това е най-милият, най-таченият женски празник, каза за БТА секретарят на читалището в Белица Мая Падарева. В планинския град празничната програма на 21 януари започва от 10:30 часа на централния площад, където местните хора ще извият Бабино хоро. Официалната част на празника е от 11 часа с ритуала „поливане“, който в миналото е правен от страна на майката към бабата, която е изродила рожбата й.

В Белица нямаме акушери и гинеколози, затова „поливането“ се прави на местния лекар д-р Яна Мавродиева, която се грижи за децата и техните майки, разказа още Мая Падарева. В домовете всяка майка „полива“ на бабата, която къпе бебето, допълни секретарят на читалище „Георги Тодоров – 1885“.

Традиционен за Белица е ритуалът „Даване име на дете“.

„Този ритуал битува отпреди 35 години в Белица в ритуалната зала в общината, под ръководството на кмета, който лично именува малките, като от общината са подготвили подаръци за дечицата, родени през 2022 г., така и към майките“, разказа Мая Падарева. Следва разчупване на „бабина пита“ от баба, в чийто дом има „първескиня“ – жена, станала майка за първи път, на площада се извива голямо хоро със „заденати“ в цедилки бебета. Тази година се очаква в хорото да се включи и дядо, в чийто дом са се родили две дечица през изминалата година, който да даде пример за участието на мъжете, допълни Падарева.

По традиция в Разлог също се извива голямо Бабино хоро, на което се хващат бабите, в чиито дом през изминалата година се е родило „бабинче“, както в града и околните села наричат новородените.

През изминалата година в община Разлог са родени 169 „бабинчета“. Те ще бъдат „заденати“ в цедилките на своите баби, които, облечени в носии, ще извият традиционното Бабино хоро във всички населени места в общината. И тази година ще бъде извършен ритуалът „измиване на ръце“ на акушерки и гинеколози, като им се даряват сапун и кърпа.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене