Намаляването на населението у нас е заради високата смъртност

Раждаемостта в България е ниска, но не прекалено

Българите смятат, че идеалният брой на децата е две. Това е основният извод от проучване на Националния статистически институт (НСИ), направено по време на преброяването.
Репродуктивният идеал на българина е за две деца. През последните 10 години обаче се наблюдава промяна в положителна посока. Изследванията на НСИ показват, че около 63% имат представа за репродуктивен идеал две деца. През 2011 г. този процент е бил 73. Намаля представата за две деца и увеличаването им на три. Намаляват и българите, които биха желали да имат само едно дете. Това заяви доц. Александра Равначка от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

По думите ѝ тенденцията българките да искат да имат деца на 27 години и половина продължава от повече от 10 години.

„Увеличава се средната възраст на българката при раждане на първо дете. Това се дължи на много фактори, сред които социално-икономическата среда, психологически фактор и стремежите за по-високо образование и професионална реализация“, отбеляза тя.

По думите на Диана Лазарова, която има 6 деца, главната бариера пред раждането на повече деца е притеснението, че хората ще бъдат приравнени към малцинствените групи. „Мит е, че децата са свързани с парите“, посочи тя.

Доц. Равначка смята, че степента на влияние на местообитанието върху репродуктивното поведение е ниска.

„От една страна, отглеждането на деца е по-лесно заради повечето възможности. В по-малките градове не се предлагат толкова възможности по отношение на социалната и културната инфраструктура, но са по-спокойни“, коментира гостът пред Bulgaria ON AIR.

По нейно мнение „държавната политика не осигуря необходимите стимули за отглеждането на повече деца“. „Икономическият фактор може да бъде определен като основен за планирането и отглеждането на деца“

Доц. Равначка каза още, че „раждаемостта в България е ниска, но не прекалено – 8,5 промила“, а проблемът с намаляването на населението се дължи на високата смъртност и застаряването на населението

„През последните 20 години се наблюдава неблагоприятна тенденция, свързана със задълбочаването на репродуктивните здравословни проблеми на българите“, обобщи тя.

Анисия Иванова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене