Connect with us

Анализи и Коментари

Стари муцуни в битка за шефски места в митниците

Published

on

митница

Конкурсът за митнически шефове е на финалната права. Сред кандидатите, които минаха успешно първото сито от конкурса, преобладават бивши началници, заемали апетитни постове през годините, пише „Стандарт”.

Такива са трима от четиримата мераклии за Свиленградската митница, където директорското кресло е свободно още от лятото след напускането на Тодор Караиванов.

Освен Ангел Дончев, Христо Русев и Павел Лилянов, които са ръководили митническото звено в различни периоди в годините назад, до втория кръг е допуснат и Димитър Зафиров.

Той е единственият, който и в момента е в системата на митниците. Христо Русев вече два пъти е сядал в шефското кресло на най-тежкото митническо звено в системата.

На два пъти е бил уволняван от поста и после възстановяван от съда. Русев започва в системата на митниците като инспектор още през 1991 г. Година по-късно се издига и до шеф на ведомството. Управлява го от 1992 до 1995 г. По това време по мистериозни и до днес причини изгаря целият митнически архив от последните 3-4 г., в който са отразени и несъбрани вземания на юридически лица и фирми.

Случайно или не, пожарът съвпада с проверка от Инспектората на Митницата. Русев е уволнен от работа с мотив некадърност, но възстановен по-късно от съда на поста. Връща се през 1997 г. като зам.-шеф на митницата, по това време ръководена от Георги Шишков.

Съдът го възстановява отново като началник, където обаче прекарва само няколко месеца и отново си заминава заради цигарената афера „Ново село“.

В началото на юли 1998 г. при акция на няколко служби на МВР е разбит канал за контрабанда на цигари и други акцизни стоки, минали през ГКПП Ново село /сега ГКПП Капитан Петко войвода/ под покровителството на митничари и висши полицейски служители.

Последваха уволнения в полицията в Хасково, беше сменен и шефът на РДВР-то. Макар не пряко името на тогавашния шеф на Свиленградската митница Христо Русев се завъртя около аферата във връзка с главния участник в нея – Никола Николов – Паскала, на когото Русев бил кум.

През следващите години работи в сферата на логистиката и митниците, собственик е на транспортна фирма в родния си Свиленград, върти бизнес в същата сфера и във Варна. Христо Русев е председател на Общинския съвет на Свиленград от 2003 до 2007 г. В него влиза с листата на НС-БЗНС. Сочен е от колегите си като „вечния кандидат за митниците“.

През 2009 г. той беше един от желаещите да оглавят Регионалната митническа дирекция /РМД/ Пловдив, но отпадна от надпреварата. През 2011 г. загуби битката за шеф на Митница Свиленград от Тодор Караиванов.

Приятелят на Русев – Павел Лилянов, е най-възрастният кандидат за Свиленградската митница. Кадърът на БСП поема поста по Жан-Виденово време през 1995 г. именно от Христо Русев. Двамата са комбина отдавна, защото докато Русев е шеф на Митницата, Лилянов е начело на пункта Капитан Андреево.

По времето на управлението на Лилянов Свиленград се прочува като Града на митничарите с лъскавите коли и големите къщи, с разгулния и разкошен живот, който водят служителите на Митницата. Павел Лилянов е уволнен при идването на власт на ОДС. На поста го сменя Георги Шишков.

През 1998 година Лилянов се прочу със скандалното си изказване в ефира на програма „Христо Ботев“. Той направи сензационни разкрития за митническа далавера с участието на висши полицейски служители, които рекетирали трафикантите, за да пълнят касата на „Раковски“ 134. Осъден е за клевета от Георги Шишков.

След скандала Лилянов многократно подава молби за връщане в системата на митниците, но те остават без отговор. До 2009 г., когато е назначен от шефа на Агенция „Митници“ Христо Кулишев. Лилянов заема длъжността експерт 3-та степен в отдел „ТАРИК и митническо тарифиране“ на временен договор като заместник на служител, излязъл в дълга отпуска.

През 2011 г. името му лъсна сред четиримата бивши началници на Митница Свиленград, агенти на Държавна сигурност. При проверката на 907 лица, заемали ръководни постове в Агенция „Митници“, Комисията по досиетата установи, че Павел Лилянов също е бил агент на ДС с псевдоним Горан.

Сред четиримата кандидати има и един столичанин – Ангел Дончев. Според паметливи той е на позицията шеф на Районното митническо управление в София, когато е поканен от кабинета „Костов“ да поеме управлението на най-голямата сухопътна митница на Балканите от Георги Шишков.

Причината е, че Шишков става депутат на мястото на Захари Желязков, който пък оглавява Агенцията за приватизация.

За Дончев се говори, че е човекът на Христо Бисеров в митницата през всичките години. А „топлата“ връзка за назначението му в Свиленград е именно Захари Желязков.

Малко преди 2000 година Дончев напуска свиленградското звено, за да стане зам.-началник на тогавашното Главно управление „Митници“. Година след това излиза от системата. В момента юристът има кантора в София. Митничарите с по-голям стаж си го спомнят като спокоен, умен, прагматичен човек, който бил с много добро отношение към подчинените си.

Пет имена са сред най-спряганите за шеф на Митница Югозападна, твърдят запознати. Това са Климент Темчев, Стефан Стефанов, Веселин Петков, Йордан Кулев и Павел Геренски. Първият е добре познат в професионалните митничарски среди и минава за човек „от кариерата“. В качеството му на началник направление „Митническа дейност“ в Районна митница – Пловдив през 1998 г. е отстранен заради провинения. След дисциплинарното му уволнение Темчев е прострелян, но е спасен след спешна хирургическа операция.

Стефан Стефанов е временно изпълняващ длъжността шеф на Митница Югозападна, от Перник е. Преди него за кратко на същия пост бе и столичанинът Веселин Петков. Йордан Кулев пък в периода 2004-2005 г. е управлявал Териториално митническо управление – Кулата, той е от Силистра. Единственият от петимата, който е от региона, е Павел Геренски.

Бил е заместник-началник на Кулата от 2005 до 2008 г., а до 2009 г. е началник. През декември същата година отива в командировка в Китай по разпореждане на тогавашния си шеф Ваньо Танов на обмяна на опит. Щом стъпва на летището в София, получава заповед за уволнение. „Всички познават системата и отговарят на изискванията. Всеки може да се справи с управлението на Митница Югозападна“, твърди бивш митнически шеф.

Трима кандидати за шефове на видинската митница са допуснати в конкурса. Това са Симеон Крумов, Любомир Низамов и Венелин Апостолов.

Симеон Крумов вече е ръководил видинската митница от 2001 до 2009 г. През 2010-а окръжната прокуратура в града го е обвинила в превишаване на властта си с цел да набави за другиго имотна облага. Митническият шеф разрешил възстановяване на митни сборове на спедиторско дружество и от това настъпили вредни последици за държавния бюджет в размер на 12 000 лв. Обвинението е стигнало до съд, но през 2011 г. той е оправдал Симеон Крумов.

През август 2013 г. Крумов бе единственият кандидат за поста началник на новооткритата митница във Видин. Кандидатурата му бе отхвърлена заради слаба концепция за управлението.

53-годишният Любомир Низамов е бивш заместник областен управител на Видин от мандата на ГЕРБ. Той е специалист по експлоатация на жп транспорта от Техническия университет. Веселин Димитров е действащ митничар. В момента е началник на пункта при пристанище Видин. Митницата във Видин бе закрита при предишното правителство и открита отново през август м.г.

Четирима кандидати да управляват Бургаската митница са допуснати до конкурса. За шефския стол ще се борят трима бургазлии и един софиянец – Георги Виделов, Захари Панайотов, Валентин Пантов и Веселин Петков. Георги Виделов е началник на митническо бюро „Свободна зона“.

Той е бил на ръководния пост през 2009 г., макар и временно. За краткото време, в което управляваше Бургаската митница, се замеси в безпрецедентен скандал, след като подчинените му се докопаха до списък с нарочени за уволнение над 80 души.

Под него стояха името и подписът на Виделов, а срещу името на всеки набелязан стоеше описание: „наркотрафик, алкохолизъм, корупция и психически отклонения“. Виделов е бивш футболен съдия в А групата, а в момента е действащ шеф на съдийската колегия в региона. Вторият кандидат Захари Панайотов е бивш митничар, напуснал системата преди повече от 5 г.

Според запознати битката ще се води между останалите двама, които били най-надеждни – софиянеца Веселин Петков, който работи в отдел „Митническо разузнаване“, и бургазлията Валентин Пантов, зам.-шеф на митницата в момента, отговарящ за отдел „Тарифиране“.

В битката за Русе също има спортен съдия, но за баскетбол. Това е Пламен Минков, който е работил във ведомството и е оглавявал дирекция. Останалите кандидати са Венцислав Халаджов и Кирил Йорданов. Халаджов е преминал през различни нива в йерархията на системата.

В момента e директор на дунавската митница, където беше назначен на длъжността до провеждане на конкурс. През април м.г. беше назначен временно и за ръководител на Митница Бургас. Кирил Йорданов също е бивш кадър на системата. Преди 5 г. той подаде оставка като началник на митницата „по лични причини“.

В Свищов единият от допуснатите е бившият шеф на митницата Любомир Стоилов. Той ще мери сили с друг бивш директор на свищовската митница – Здравко Христов. Стоилов напусна началническото място през септември миналата година, като преди това е бил и зам.-началник на митницата, а още по-рано е оглавявал отдел „Последващ контрол“.

Здравко Христов последно е бил зам.-началник на свищовската митница.
Във Варна сегашният шеф на митническия пункт на летището в морската столица – Пламен Тодоров, е в списъка за кандидатите. За поста се състезава и Пламен Георгиев Войнов, който е управлявал митницата до 2001 г. /БЛИЦ

Анализи и Коментари

Слух за починало момче след ваксинация подлуди Мосомище! Истината – пълни глупости!!

Published

on

Типично за консервативните общества, за заблудените хора, за вярващите в консспирации… в село Мосомище община Гоце Делчев от няколко дни насам витае смразяващ кръвта слух. 

Лична трагедия свързана с кончината на младо момче с корени от селото в живеещо в чужбина, се превърна в „дъвка“ на болни мозъци, които пропагандират, че момчето е починало след ваксинация с ваксина на Pfizer срещу COVID – 19. Тема която заслужава тотално неглижиране и публично порицание, тема която буди и съжаление към нейните „автори“, но от вчера месинджерите на медията ни направо пращят от алармиране с основен акцент – „що мълчим“. Защо сме били крили „истината“?

Каква „истина“ бе…?

Преди да разясним слручая, така както ние си знаем, ще се извиним на всеки, който се почувства засегнат от публикуване информацията за трагедията, която визираме. Въпреки че не споменаваме имена и подробности в село Мосомище и в Гоце Делчев повечето хора ще се сетят за какво става въпрос. Примете съболезнованиета ни всички опечалени и извиненията ни от името на простаците, които лъжат, че едно момче е починало след ваксинация с Pfizer.

ИСТИНАТА – слуховете са откровена лъжа. В тях няма и грам истина, дори буква, звук… Топ Преса направи и невъзможното но се увери напълно в твърденията си. Ако нямате съвест – имайте страх поне от Бога, тези които тиражирате подобни лъжи! Често нас медиите ни обвиняват в търсенето на сензации, но ето ви ярък пример кой и как ги прави тези сензации – простите, злобните и неграмотните хора. И не само тези които ги измислят – по виновни са тези които им вярват или по точно – иска да е вярно това което чуват. А това последното е болестно състояние от гледна точка на медицината.

 

Continue Reading

Анализи и Коментари

Росен Плевнелиев: Не можем да сме свободни в хаоса, нужни са правила

Published

on

Росен Плевнелиев (президент 2012-2017 г.) коментира политическите битки в предстоящите парламентарни и президентски избори.

„Много е важно да познаваме Конституцията, защото тя е правена от едни големи държавници, ползвала е най-доброто от опита на демократичните държави. Вярвам, че Конституцията на България е здравата основа, на която да стъпим. Разбира се и върховенството на закона“, посочи президентът Росен Плевнелиев в интервюто за национална медия. Той е категоричен, че не можем да бъдем свободни в хаоса. Нужни са правила и ред, изтъкна президентът.

„Държавният глава представлява, но не управлява държавата. Той представлява всички. Той е президент, който представлява единството на нацията в нейните различния“, уточни Плевнелиев.

По думите му президентът е най-доброто лице на държавата.

„Във вътрешнополитически план трябва да бъде символ на стабилност, на надграждане, на дългосрочните приоритети, на институции, на правила. Искрено се надявам, че хората ще гласуват на следващите избори проактивно. Ще се замислят и ще гласуват за този, който може да надгради демократични институции и може да представлява всички нас“, посочи Плевнелиев.

Президентът си спомни и за времето, в което е започнал бизнес в Германия.

„Отидох в Германия по скъсани дънки, нямах пари. Видях едни работещи институции. Видях как и на най-бедния и странния човек може да се помогне. Започнах собствен бизнес. Между Европа и САЩ има много пукнатини. Притеснен съм, че евроатлантическият съюз не е това, което беше“, подчерта Плевнелиев.

Държавният глава смята, че икономиката е в основата на успеха на обикновения човек, на нашата перспектива за просперитет и развитие.

„САЩ и Германия искат една успешна България. Ние сме потопени, нямаме план. Направете това, което правят германците. Да, народът вкара 6 политически партии в парламента. Какво правят те? Всяка една от тях търси диалога с другите“, каза Плевнелиев.

Continue Reading

Анализи и Коментари

Протестирайте срещу Кацаров! Но не забравяйте безумията миналата година!

Published

on

Помни ли някой как миналата година от София и градовете се излизаше през КПП-та с полицейски патрули и с попълване на декларация с каква цел пътувате? И ако не е основателна, ви връщат.

Как министърът на вътрешните работи нарече „тарикати“ софиянци, които излезли от София по празниците в началото на май по провинцията и на КПП-тата и не ги пускаха да се приберат?

Как бяха затворени не само заведения, театри и молове, ами и парковете и забраняваха да се сяда на пейка?
И как всяка сутрин генералчето с униформата и министър Ангелов ни плашеха с трупове? И Борисов каза, че след месец ще сме в ада?

Тогава се заразяваха под 100 души на ден, за разлика от Италия, но ни въведоха същите мерки.

Сега на ден се заразяват по 4500-5000, умират по 100-120, а правителството въвежда мижави меки мерки, каквито са сертификатите – въведени отдавна в Западна Европа.

И от това следват протести с блокиране на кръстовища, декларации на партии, даже нападения над министри.

Миналогодишният локдаун не бе посрещнат с такива протести. Тогава телевизиите направиха звезди хора като доц. Мангъров, който беше наопаки на всички мерки в цивилизования свят, твърдеше, че до лятото вирусът ще изчезне, защото е с животински произход, твърдеше, че няма смисъл от предпазни мерки, всички ще се заразим, ще изгорят сухи съчки и ще постигнем стаден имунитет, и т. н.

Сега за нашенеца епидемията сякаш е приключила и той не иска никакви предпазни мерки.

Не щем локдаун, не щем сертификат, не щем маски, не щем ваксини… Неща прилагани в цивилизования свят, у нас не ги приемат

Continue Reading

Анализи и Коментари

Риск от изчезване заплашва 1 на всеки 5 вида птици в Европа

Published

on

Морските и грабливите са най-бързо намаляващите групи

Един на всеки пет вида птици в Европа е пред риск от изчезване. Това сочи публикуваната от BirdLife International Червена книга на птиците в Европа за 2021 г.

Тя прави преглед на регионалния риск от изчезване на 544 вида птици в над 50 държави и територии в Европа и следва категориите и критериите на Червената книга на IUCN.

Данните са публикувани в седмицата, в която в рамките на Конвенцията на ООН за биологичното разнообразие се
обсъжда нов план за справяне с кризата, пред която е изправена световната дива природа, пише БГНЕС.
Поради чувствителността на птиците към всякакви промени в околната среда, те са идеален индикатор за това как се справя нашата планета. Целият живот на тази планета е свързан, така че когато птиците са в опасност, значи всички ние сме в опасност.

Някои от основните изводи от проучването включват:

1 от всеки 3 вида птици в Европа е намалял през последните няколко десетилетия. Морските птици, дивите птици, блатарите и грабливите птици са най-застрашените и най-бързо намаляващи групи птици в Европа.
Морските местообитания, както и земеделските земи, влажните зони и пасищата са местообитанията с най-застрашени и/или намаляващи видове.

При някои основни класификационни групи, при които се наблюдава значителен спад са патиците и блатарите.

71 вида (13%) са застрашени в Европа.

Други 35 вида (6%) са почти застрашени.

5 вида все още се водят регионално изчезнали.

Основните фактори за намаляване на популациите на птиците, наблюдавани в европейските местообитания, включват:

Широкомащабни промени в земеползването, интензивни селскостопански практик,  свръхексплоатация на морските ресурси, замърсяване на вътрешните води, развитие на инфраструктурата, неустойчиви и често използвани практики в горското стопанство и много други.

Състоянието на костенурката гълъб продължава да бъде уязвимо, тъй като интензивните земеделски практики унищожават местата ѝ за размножаване, а мощните вредители водят до значително намаляване на наличната храна.

„Птиците живеят на тази планета по-дълго от нас, но със скоростта, с която хората експлоатират и разрушават, някои видове са на път да изчезнат. Там, където птиците са в беда, природата е в беда“, каза Анна Станева, временно изпълняващ длъжността ръководител на отдел „Опазване на околната среда“ на BirdLife Европа.
„Популациите на птиците в Европа намаляват главно, защото губят местообитанията си, а за това има решения. Широкомащабните възстановителни дейности, както и опазването на малкото останали естествени местообитания в Европа, ще помогнат не само на птиците да оцелеят, но и на човечеството“, коментира от своя страна Клер Ръдърфорд, специалист по опазване на видовете в BirdLife Европа.

„Резултатите показват, че не успяваме да управляваме земите, сладководните басейни и моретата си по устойчив начин. Искаме и се нуждаем Европа да бъде водеща в света във възстановяването на природата, но за да се случи това, не е необходимо нищо друго освен трансформация на нашите икономики. Тази трансформация трябва да започне сега, в рамките на Десетилетието на екологичното възстановяване, наречено така от ООН“, призова Мартин Харпър, регионален директор на BirdLife Европа.

Камелия Цветанова

dnes.bg

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ