Стари муцуни в битка за шефски места в митниците

митница

Конкурсът за митнически шефове е на финалната права. Сред кандидатите, които минаха успешно първото сито от конкурса, преобладават бивши началници, заемали апетитни постове през годините, пише „Стандарт”.

Такива са трима от четиримата мераклии за Свиленградската митница, където директорското кресло е свободно още от лятото след напускането на Тодор Караиванов.

Освен Ангел Дончев, Христо Русев и Павел Лилянов, които са ръководили митническото звено в различни периоди в годините назад, до втория кръг е допуснат и Димитър Зафиров.

Той е единственият, който и в момента е в системата на митниците. Христо Русев вече два пъти е сядал в шефското кресло на най-тежкото митническо звено в системата.

На два пъти е бил уволняван от поста и после възстановяван от съда. Русев започва в системата на митниците като инспектор още през 1991 г. Година по-късно се издига и до шеф на ведомството. Управлява го от 1992 до 1995 г. По това време по мистериозни и до днес причини изгаря целият митнически архив от последните 3-4 г., в който са отразени и несъбрани вземания на юридически лица и фирми.

Случайно или не, пожарът съвпада с проверка от Инспектората на Митницата. Русев е уволнен от работа с мотив некадърност, но възстановен по-късно от съда на поста. Връща се през 1997 г. като зам.-шеф на митницата, по това време ръководена от Георги Шишков.

Съдът го възстановява отново като началник, където обаче прекарва само няколко месеца и отново си заминава заради цигарената афера „Ново село“.

В началото на юли 1998 г. при акция на няколко служби на МВР е разбит канал за контрабанда на цигари и други акцизни стоки, минали през ГКПП Ново село /сега ГКПП Капитан Петко войвода/ под покровителството на митничари и висши полицейски служители.

Последваха уволнения в полицията в Хасково, беше сменен и шефът на РДВР-то. Макар не пряко името на тогавашния шеф на Свиленградската митница Христо Русев се завъртя около аферата във връзка с главния участник в нея – Никола Николов – Паскала, на когото Русев бил кум.

През следващите години работи в сферата на логистиката и митниците, собственик е на транспортна фирма в родния си Свиленград, върти бизнес в същата сфера и във Варна. Христо Русев е председател на Общинския съвет на Свиленград от 2003 до 2007 г. В него влиза с листата на НС-БЗНС. Сочен е от колегите си като „вечния кандидат за митниците“.

През 2009 г. той беше един от желаещите да оглавят Регионалната митническа дирекция /РМД/ Пловдив, но отпадна от надпреварата. През 2011 г. загуби битката за шеф на Митница Свиленград от Тодор Караиванов.

Приятелят на Русев – Павел Лилянов, е най-възрастният кандидат за Свиленградската митница. Кадърът на БСП поема поста по Жан-Виденово време през 1995 г. именно от Христо Русев. Двамата са комбина отдавна, защото докато Русев е шеф на Митницата, Лилянов е начело на пункта Капитан Андреево.

По времето на управлението на Лилянов Свиленград се прочува като Града на митничарите с лъскавите коли и големите къщи, с разгулния и разкошен живот, който водят служителите на Митницата. Павел Лилянов е уволнен при идването на власт на ОДС. На поста го сменя Георги Шишков.

През 1998 година Лилянов се прочу със скандалното си изказване в ефира на програма „Христо Ботев“. Той направи сензационни разкрития за митническа далавера с участието на висши полицейски служители, които рекетирали трафикантите, за да пълнят касата на „Раковски“ 134. Осъден е за клевета от Георги Шишков.

След скандала Лилянов многократно подава молби за връщане в системата на митниците, но те остават без отговор. До 2009 г., когато е назначен от шефа на Агенция „Митници“ Христо Кулишев. Лилянов заема длъжността експерт 3-та степен в отдел „ТАРИК и митническо тарифиране“ на временен договор като заместник на служител, излязъл в дълга отпуска.

През 2011 г. името му лъсна сред четиримата бивши началници на Митница Свиленград, агенти на Държавна сигурност. При проверката на 907 лица, заемали ръководни постове в Агенция „Митници“, Комисията по досиетата установи, че Павел Лилянов също е бил агент на ДС с псевдоним Горан.

Сред четиримата кандидати има и един столичанин – Ангел Дончев. Според паметливи той е на позицията шеф на Районното митническо управление в София, когато е поканен от кабинета „Костов“ да поеме управлението на най-голямата сухопътна митница на Балканите от Георги Шишков.

Причината е, че Шишков става депутат на мястото на Захари Желязков, който пък оглавява Агенцията за приватизация.

За Дончев се говори, че е човекът на Христо Бисеров в митницата през всичките години. А „топлата“ връзка за назначението му в Свиленград е именно Захари Желязков.

Малко преди 2000 година Дончев напуска свиленградското звено, за да стане зам.-началник на тогавашното Главно управление „Митници“. Година след това излиза от системата. В момента юристът има кантора в София. Митничарите с по-голям стаж си го спомнят като спокоен, умен, прагматичен човек, който бил с много добро отношение към подчинените си.

Пет имена са сред най-спряганите за шеф на Митница Югозападна, твърдят запознати. Това са Климент Темчев, Стефан Стефанов, Веселин Петков, Йордан Кулев и Павел Геренски. Първият е добре познат в професионалните митничарски среди и минава за човек „от кариерата“. В качеството му на началник направление „Митническа дейност“ в Районна митница – Пловдив през 1998 г. е отстранен заради провинения. След дисциплинарното му уволнение Темчев е прострелян, но е спасен след спешна хирургическа операция.

Стефан Стефанов е временно изпълняващ длъжността шеф на Митница Югозападна, от Перник е. Преди него за кратко на същия пост бе и столичанинът Веселин Петков. Йордан Кулев пък в периода 2004-2005 г. е управлявал Териториално митническо управление – Кулата, той е от Силистра. Единственият от петимата, който е от региона, е Павел Геренски.

Бил е заместник-началник на Кулата от 2005 до 2008 г., а до 2009 г. е началник. През декември същата година отива в командировка в Китай по разпореждане на тогавашния си шеф Ваньо Танов на обмяна на опит. Щом стъпва на летището в София, получава заповед за уволнение. „Всички познават системата и отговарят на изискванията. Всеки може да се справи с управлението на Митница Югозападна“, твърди бивш митнически шеф.

Трима кандидати за шефове на видинската митница са допуснати в конкурса. Това са Симеон Крумов, Любомир Низамов и Венелин Апостолов.

Симеон Крумов вече е ръководил видинската митница от 2001 до 2009 г. През 2010-а окръжната прокуратура в града го е обвинила в превишаване на властта си с цел да набави за другиго имотна облага. Митническият шеф разрешил възстановяване на митни сборове на спедиторско дружество и от това настъпили вредни последици за държавния бюджет в размер на 12 000 лв. Обвинението е стигнало до съд, но през 2011 г. той е оправдал Симеон Крумов.

През август 2013 г. Крумов бе единственият кандидат за поста началник на новооткритата митница във Видин. Кандидатурата му бе отхвърлена заради слаба концепция за управлението.

53-годишният Любомир Низамов е бивш заместник областен управител на Видин от мандата на ГЕРБ. Той е специалист по експлоатация на жп транспорта от Техническия университет. Веселин Димитров е действащ митничар. В момента е началник на пункта при пристанище Видин. Митницата във Видин бе закрита при предишното правителство и открита отново през август м.г.

Четирима кандидати да управляват Бургаската митница са допуснати до конкурса. За шефския стол ще се борят трима бургазлии и един софиянец – Георги Виделов, Захари Панайотов, Валентин Пантов и Веселин Петков. Георги Виделов е началник на митническо бюро „Свободна зона“.

Той е бил на ръководния пост през 2009 г., макар и временно. За краткото време, в което управляваше Бургаската митница, се замеси в безпрецедентен скандал, след като подчинените му се докопаха до списък с нарочени за уволнение над 80 души.

Под него стояха името и подписът на Виделов, а срещу името на всеки набелязан стоеше описание: „наркотрафик, алкохолизъм, корупция и психически отклонения“. Виделов е бивш футболен съдия в А групата, а в момента е действащ шеф на съдийската колегия в региона. Вторият кандидат Захари Панайотов е бивш митничар, напуснал системата преди повече от 5 г.

Според запознати битката ще се води между останалите двама, които били най-надеждни – софиянеца Веселин Петков, който работи в отдел „Митническо разузнаване“, и бургазлията Валентин Пантов, зам.-шеф на митницата в момента, отговарящ за отдел „Тарифиране“.

В битката за Русе също има спортен съдия, но за баскетбол. Това е Пламен Минков, който е работил във ведомството и е оглавявал дирекция. Останалите кандидати са Венцислав Халаджов и Кирил Йорданов. Халаджов е преминал през различни нива в йерархията на системата.

В момента e директор на дунавската митница, където беше назначен на длъжността до провеждане на конкурс. През април м.г. беше назначен временно и за ръководител на Митница Бургас. Кирил Йорданов също е бивш кадър на системата. Преди 5 г. той подаде оставка като началник на митницата „по лични причини“.

В Свищов единият от допуснатите е бившият шеф на митницата Любомир Стоилов. Той ще мери сили с друг бивш директор на свищовската митница – Здравко Христов. Стоилов напусна началническото място през септември миналата година, като преди това е бил и зам.-началник на митницата, а още по-рано е оглавявал отдел „Последващ контрол“.

Здравко Христов последно е бил зам.-началник на свищовската митница.
Във Варна сегашният шеф на митническия пункт на летището в морската столица – Пламен Тодоров, е в списъка за кандидатите. За поста се състезава и Пламен Георгиев Войнов, който е управлявал митницата до 2001 г. /БЛИЦ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене