Оранжерия „Цветен град“ продължава грижите си за красотата на община Гоце Делчев

Умело ръководена, тя се справя с предизвикателствата на времето

Зимата не е сезон на цветята, но в оранжерия „Цветен град“ работата и през този сезон не спира. След като през октомври разкрасиха целия град с теменужки, а през декември, освен с цветя, се представиха отлично на Коледния базар и със собственоръчно изработени сувенири, сега работниците в оранжерията се подготвят да посрещнат подобаващо пролетта и лятото. Сами са си произвели разсад, от който отглеждат бегонии и теменужки. Разсадили са мушкато, колеус (копривка), сукуленти, предпочитани при направа на алпинеуми, дихондра (пълзяща трева), кактуси, столетник, алое… Размножават разноцветно каланхое, окореняват рози, а игликата вече е цъфнала. През февруари и март ще хвърлят в лехите семена за разсад на тагетис (турта), карабашки, „петльов гребен“, декоративни храсти.

„С цветята, които отглеждаме, задоволяваме нуждите на общината, остават и за продан. Разчитаме не само на разсада, който сами отглеждаме, но и на купен гъст разсад за цветя. Стремим се да осигуряваме разнообразна продукция, за да задоволяваме предпочитанията на клиентите. Напоследък ни е по-трудно заради повишените разходи за газ. Трябва да го осигурим, за да бъдат и нашите „бебета“ на топло“, казва директорката на Общинско предприятие „Озеленяване и поддържане на територии за обществено ползване“ Емилия Траханарова. Тя и целият колектив успяват да се справят с проблемите, предизвикани от инфлацията. Дори преди месец са купили дробилка за клони. С нея се спестяват разходи за транспорт, защото клоните се раздробяват там, където са отсечени, а получените трици се насипват около дръвчетата, да пазят влагата. Такива са и изискванията на Европейския съюз.

„ Имаме си всичко необходимо – косачки, резачки… И кадрите ни са квалифицирани. Така поддържаме двата парка в града, всички тревни и цветни площи, междублоковите пространства, алеите, помагаме и при почистване на реката, премахваме стари дънери. Своевременно се отзоваваме на сигнали от граждани за необходимост от изрязване на надвиснали клони и сухи дървета. Занимаваме се и с така нареченото компенсаторно озеленяване. На мястото на отсечени по необходимост дървета засадихме стотина ружи, албиция – дърво, което хората наричат копринено заради нежните му бяло – розови цветове, брезички“, добавя директорката.

 

Доволни от възможностите на предприятието, все повече институции прибягват до услугите му, като сключват с него договори за сезонна поддръжка на дворовете си. Така са постъпили Общинската болница, ДГ „Калинка“ и други.

Резултатите от труда на работещите в Общинското предприятие, много от които са хора в неравностойно положение, могат да се видят навсякъде, дори и на Папазчаир, където те оформиха алея с цветя. Последното им произведение е „пеперуда“, кацнала в центъра на града, непосредствено до паметника на Христо Ботев. Тя тепърва ще покаже красотата си, когато теменужките върху крилата й се усмихнат, а кълбовидните  туички и червените храсти край нея избуят.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене