Доклад на НАСА: Последните 9 години са най-топлите, откакто има измервания

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Температурите у нас през януари са по-скоро пролетни

За трета поредна година температурите у нас през януари са по-скоро пролетни, отколкото зимни. Това може да е добра новина за хората, които не обичат студа, но не и за метеоролозите.

Проблемът със затоплянето наистина е глобален, както показва най-новото климатично изследване на НАСА. Изводите от него са, че 2022 г. е петата най-топла година от 1880 г. насам., а последните 9 последователни години са били и 9-те най-топли, откакто има метеорологични изследвания, съобщи bTV.

В какво се изразява това глобално повишение на температурите?

Отрицателните факти са повече от положителните. НАСА доказва, че парниковите газове, които стимулират изменението на климата, отново поставят нови рекорди.

Американската агенция изпрати нов инструмент на Международната космическа станция. Той регистрира критично високи нива на метан и въглероден диоксид по целия свят, включително Туркменистан, Иран и Ню Мексико. Тези газове повишават глобалните температури.

Каква е връзката между ураганите и глобалното затопляне?

Доста сериозна, защото допълнителната топлина в климатичната система се натрупва в океана. През 2022 г. имаше и рекорди за най-високи температурите на океанските води. Тази повишена океанска топлина предизвика интензивни тропически бури, като например урагана „Иън“ през септември.

България изключение ли е от тези климатични процеси?

За съжаление, не. Вече трета поредна година температурите през ноември, декември и януари са по-високи от обичайните. Сняг вали повече през февруари, март и дори април, отколкото през останалите зимни месеци.
НАСА показва температурните аномалии в глобален мащаб от 1880 г. до 2022 г. С жълт цвят е посочено затоплянето с до 1 градус над обичайното, а с оранжев и червен – аномалиите до 2 и повече градуса.

Ако насочим погледа си към България ще забележим, че от началото на Новото хилядолетие повишението на температурите е очевидно. Увеличаването на топлината в глобален мащаб не само е причина за повече вода в атмосферата и по-силни дъждове. Това влошава загубата на почвена влага и продължителното засушаване, показват данните от НАСА.

Камелия Цветанова

dnes.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене