Какво време ни очаква до края на януари

В началото на следващата седмица към страната отново ще се пренасят топли въздушни маси, заради които температурите ще достигнат наднормени стойности. Времето ще се задържи такова до 19-20 януари, когато се очаква по-голяма динамика, отново с валежи. По-сериозно застудяване се прогнозира към 25-26 януари.

„Нека не отписваме зимата. По принцип, нейният най-студен прозорец започва някъде от 20 януари докъм 15 февруари. Това е периодът, в който е възможно наистина зимата да се завърне. Тази година е по-особена – и да се завърне, ще е за кратко. Студените периоди няма да са толкова студени, колкото сме виждали в миналото”, посочи Матев.

Климатологът коментира и данните на „Коперник”, според които лято 2022 г. е най-топлото в историята на измерванията. За България миналата година, оказва се, не е с най-високите температури. „В нашата страна най-топлата година до момента е 2019 г., следвана от 2020 г.”, разясни той.

Друго проучване показва, че се очаква ледников период. „Ако се върнем назад, мини ледниковите периоди са част от климатичната история. През няколко века има такива. Несъмнено, рано или късно, ще дойде такъв, съобщи Нова. Температурите, които наблюдаваме, са по-близки до оптималните за човешкото развитие”, добави Матев.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене