Богове ще пият омайно вино в село Илинденци

Боговете на виното ще дойдат в село Илинденци, за да бъдат част от уникалния празник, посветен на Трифон Зарезан. Стотици хора ще очакват на 4 февруари в местността Масовец появата на небесните гости. Там се ширят хиляди декари лозови масиви. Местните жители ще посрещнат боговете на виното – Сабазий, Загрей, Дионисий, Бакхус, свети Трифон и Ярило. Шестте божества са на фригийците, траките, гърците, римляните, християните и славяните – народите, които са населявали благодатната за производство на грозде и вино земя край Илинденци. Боговете ще имат главна роля в ритуала „Розалии”, те преливат вино върху запаления огън. Огненият пламък показва дали годината ще е плодородна за лозарите.

Божествата ще наричат за берекет – да е богата реколтата, да са пълни бъчвите с грозде и вино и тази година. След това свещеник ще отслужи водосвет и ще зареже лозовите пръчки заедно с кмета на община Струмяни – Емил Илиев. На бог Дийнисий ще се падне честта да зареже лозята от името на боговете. Кераца пък ще полива с вино лозовите насаждения.

Уникалният празник събира винаги много гости от страната и чужбина. „Посрещаме боговете на виното и гостите подобаващо – черпим ги с течен еликсир. Прекрасното ни вино увеличава и населението ни. То омайва чуждите туристи, които ни посещават, а и боговете”, казват с усмивка жители на Илинденци.

Местните се гордеят със сорта „Керацуда”, който вирее само в този район. Около 1000 дка с такива насаждения са оцелели в общината. От това вино са пили някога траките. Край река Струма гроздето е най-сладко, а виното най-хубаво, категорични са хората в Илинденци.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене