Решено! Слагаме солари на покрива бързо – само с уведомление

Инсталирането на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) за производство на електроенергия или за затопляне на вода в урбанизирани територии с мощност до 20 киловата минава на уведомителен режим, когато получената енергия ще се използва само за собствени нужди и няма да се продава обратно на електроразпределително предприятие.

Депутатите гласуваха окончателно на второ четене промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ).

Дискусия се разрази в зала колко да е максималната мощност за изграждането, на която да не се изисква разрешение за строеж. Първоначалното предложение гласеше тя да е до 10,8 киловата, но по консенсусно решение и предложение от Владимир Табутов границата се вдигна до 20 киловата.

По предложение на Виолета Комитова от „Български възход“ беше приета поправка, касаеща по-нататъшния ред, по който да се процедира със соларите. По нейно предложение беше гласувано споразумението с електроразпределителното дружество, което по принцип се отнася само за обекти, които имат разрешение за строеж, да отпадне, тъй като със закона се прие именно да отпадне искането за разрешително за солари с малка мощност за собствено потребление.

С друга поправка в закона монтирането на инсталации с мощност до 1 мегават в и извън регулирани парцели също ще става по облекчена процедура.

При соларни панели, вятърни инсталации или друг вид ВЕИ с мощност до 1 мегават за бизнеса няма да се изисква одобряване на инвестиционен проект. При това, дори ако става дума за извън населено място, например в земеделски земи. Така монтирането на слънчева или друга мощност ще е възможно включително и за земеделци.

Текстът се отнася и за онези случаи в ЗУТ, при които вече е въведен режимът на мълчаливо съгласие. Текстовете за тях гласят, че общината просто се уведомява за намерението да се монтира определено ВЕИ на покрив или фасада и ако в 14-дневен срок общината не отговори, се счита, че е съгласна.

Припомняме, че България бе предупредена от ЕК за предстояща процедура за нарушение, тъй като не е транспонирана в законодателството ни евродирективата от 2018 г. за насърчаване на използването на енергия от възобновяеми енергийни източници.

Европейският парламент е на път да приеме и нова директива, с която заради отношенията с Русия се предлагат допълнителни облекчения за монтирането на ВЕИ за собствени нужди. В приетата през декември миналата година генерална насока за изготвяне на нова директива се говори вече за облекчено монтиране на мощности, които са и над 10,8 киловата.

С две години се удължава и срокът, в който общините трябва да изготвят общите си устройствени планове, така той става до 1 януари 2025 година.Източник: „24часа“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене