Лекари настояват за грипна ваканция в Пиринско

Лекари настояват за грипна ваканция в Пиринско.

От РЗИ-Благоевград обаче са категорични, че няма опасност от епидемия в региона.

Първи, предложили разпускането на учениците и децата в градините, са педиатрите в Гоце делчев. Изтъкват основателни причини – МБАЛ „Иван Скендеров“ е препълнена с пациенти.

„Болните при нас се увеличават прогресивно, затова настояваме да бъде обявена грипна ваканция. Педиатричното отделение на МБАЛ „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев е пълно с болни деца с вирусни инфекции. Всички 21 легла са заети и за да постъпи нов пациент, трябва да изчака някой да бъде изписан. Вчера например са били изписани 10 деца и леглата веднага са били заети. Най-много са болните деца – от бебета до 5-годишна възраст, с RSV /респираторен синцитиален вирус/, и грип „А“. Ковид-19 няма“, изтъкна в национален ефир заместник-директорът на гоцеделчевската болница Ангел Тонгов.

„Разполагаме с тестове за коронавирус и грип, което улеснява диагностицирането и назначаването на терапия. Лечението на респираторните инфекции отнема една седмица, но повечето деца оздравяват за 5-6 дни. При някои има остатъчна кашлица и хрема, които продължават известно време. За момента нямаме малки пациенти с усложнения от грип. Болните при нас прогресивно се увеличават, заради което настояваме да бъде обявена грипна ваканция. По този начин ще може да насочим децата към инфекциозно отделение, което разполага с 12 легла, а в момента там са на лечение само 2-ма болни възрастни с грип”, обясни д-р Ангел Тонгов.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене