Празник на книгата в РБ „Димитър Талев“, връчиха наградите на участниците в конкурса за есе „Моята библиотека“

Истински празник на книгата и четенето се състоя днес в Регионална библиотека „Димитър Талев“-Благоевград. Зала „Изкуство“ в сградата на културната институция се оказа тясна за десетките малки и големи наши читатели, които присъстваха на награждаването на победителите и участниците в литературния конкурс за есе на тема „Моята библиотека“. Гости на събитието бяха кметът на общината Илко Стоянов и директорът на дирекция „Култура, спорт и туризъм“ – Силвия Домозетска.

„Тук е културен институт, в който има много духовност. Поздравявам всички участници, защото всички вие сте победители. Ние ще разчитаме на вас, защото светът без духовност няма да е същият“, с тези думи се обърна към младите читатели кметът Илко Стоянов. Силвия Домозетска подчерта, че библиотеката е културно средище, където човек може да има среща не само с книгата, но и с историята, с корените си, с приятели. Тя поздрави домакините и организаторите на конкурса, участниците и журито за това, че провокират и у останалите интерес към четенето.

Председателят на журито Любима Димитрова изтъкна, че библиотеката, която тази година чества 70-г. юбилей, е дом на духа и познанието и с този конкурс доказва това свое призвание и мисия. Тя допълни, че участниците са изразили с творбите си своя поглед към света, знанията си, разкрили са любовта си към четенето и уважението си към книгата. Директорът на РБ „Димитър Талев“ – Дора Ангелова, увери, че този конкурс става традиционен, тъй като още с първото си издание предизвика голям интерес сред учениците. В надпреварата участваха 40 творби – 35 в първа възрастова категория от 4 до 7 клас, 5 – във втора възрастова категория от 8 до 12 клас.
Дойде и най-чаканият момент от всички – връчването на наградите на победителите и участниците.

В първа възрастова група първото място е за Янна Калайджиева, на второ място остана Валенсия Иванова, а трета е Елизабет Галинова. Във втора възрастова група не се присъжда първо място, а на второ място е класирана Габриела Маринова. Нейна подгласничка е Ирина Данаилова. Специална награда получи Мария Баздрагянова, която вече има издадена една книга. Тя изпрати разказ, а не есе, но пък творбата й заслужи признанието на проверяващите.
За отличените наградите бяха електронна книга, слушалки и флашки. На всички участници бяха връчени специални грамоти.

Наградите не спряха дотук. Защото своите заслужени отличия взеха най-четящите деца и възрастни за миналата година. При младите третото място бе за Николай Миленков, второто – за Мария Баздрагянова, а първото – за 6-годишната Яна Алексиева. Всички тези прекрасни деца са прочели по над 140 книги през изминалата 2022 година. При възрастните победител с най-много прочетени книги е Даниела Лещарска, втора е Софка Спасова, а третото място е за Иван Караджов.

Екипът на Регионална библиотека „Димитър Талев“-Благоевград благодари на всички участници, които се вдъхновиха от нашия конкурс, както и на нашите верни читатели, които не спират да ни се доверяват. За всички тях четенето на книги е любимо занимание.
Можем да им пожелаем само да са здрави и все така да четат книги! Да идват в библиотеката, където има стотици хиляди нови светове! Заповядайте в съкровищницата на книгите, в Регионална библиотека „Димитър Талев“-

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене