Изплащат пенсиите с наложен запор след 11 януари

Всички пенсии, върху които са наложени запори по искане на държавен/частен съдебен изпълнител или публичен изпълнител към Националната агенция за приходите ще бъдат изплатени от Националния осигурителен институт след 11 януари 2023 г. По последни данни на институцията това са близо 5500 пенсии.

Срокът е съобразен с необходимостта от технологично време за обработка на новите размери на удръжките от тези плащания след обнародваното в Държавен вестник на 3 януари решение на Министерския съвет, с което бе определен нов размер на минималната работна заплата за страната за 2023 г. – 780 лв.

След направените преизчисления преводите ще бъдат извършени в зависимост от начина на изплащане на всяка пенсия – с пенсионен запис, ако се изплаща чрез пощенска станция, или с допълнителен превод по личната платежна сметка на пенсионера, ако се изплаща чрез банка или друг доставчик на платежни услуги.

Размерите на удръжките от пенсиите, за които е допустимо налагането на запори, се определят в зависимост от размера на минималната работна заплата за страната. Съгласно действащата нормативна уредба, принудителното изпълнение може да бъде насочено само върху пенсии с месечен размер над минималната работна заплата. Не се правят удръжки от пенсиите под този размер. Посочените ограничения не се прилагат за удръжки от пенсиите в изпълнение на задължения за издръжка.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене