БАБХ извърши извънредни проверки в зимните курорти

БАБХ състави един акт, единадесет предписания и насочи за унищожаване 9 кг и 300 грама месо и месни продукти при проверките в началото на зимния туристически сезон.

В периода 12 – 31.12.2022 г. инспекторите от отдели „Контрол на храните“ в Областните дирекции в София-град, София-област, Благоевград и Смолян са извършили 276 извънредни проверки в курортите, разположени в същите области.

Проверките установиха, че като цяло се спазват хигиенните изисквания при предлагането и търговията с храни. Спазени са условията за съхранение, а храните са в срок на трайност и са етикетирани съгласно действащото законодателство. Осигурени са подходящи условия за измиване и дезинфекция на работния инвентар, оборудване и съоръжения за измиване и подсушаване на ръцете, използване на подходящо работно облекло и лични предпазни средства от персонала.

За констатираните при проверките несъответствия са издадени 11 предписания относно несъответствия по сграден фонд и технологично оборудване, не предоставяне на доказателства за взети проби и анализ на храни по самоконтрол.
Съставен е един акт за установяване на административно нарушение за предлагане на храни с изтекъл срок на годност, възбранени и насочени за унищожаване са 9 кг и 300 грама месо и месни продукти, за които не са представени документи за произход и годност.

Засиленият контрол на БАБХ в зимните курорти ще продължи до 10.03.2023 г., включително.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене