Ивайло Михайлов извади Богоявленския кръст от водите на река Струма в Симитли

Късметлията, който извади Богоявленския кръст тази година от водите на река Струма в Симитли, е 33-годишния Ивайло Михайлов от Симитли.

Над 15 смели момчета се бориха, за да извадят кръста от студените води на река Струма. Борбата продължи няколко минути докато Ивайло улови и вдигна християнския символ на Богоявление.

Отец Спас отслужи Богоявленската служба, а ритуалът по освещаване на водата се проведе на новия мост над реката. Малко преди да започне търсенето на кръста във водата, свещеникът благослови всички смелчаци, решили да нагазят в ледените води на Струма на Йордановден.

По традиция кметът на общината Апостол Апостолов дари късметлията Ивайло със златен кръст и синджир. Всички момчета, усмелили се да влязат в студените води, както и голяма част от наблюдаващите на моста и по брега на реката отидоха лично да поздравят късметлията и да му пожелаят да бъде здрав през новата година.

Традицията повелява късметлията на Йордановден да влезе с кръста във всяка къща в Симитли и до 14 януари да го върне в църквата. Чакан гост във всяко едно семейство ще бъде Ивайло.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене