Мирослав Пейчев извади Богословският кръст от река „Градска“ в Гоце Делчев /подробен репортаж/

Празничната Богоявленска литургия в митрополитския град Гоце Делчев, водена от н.в.п., Неврокопския митрополит Серафим, започна днес сутринта в Катедралния храм „Св.Св. Кирил и Методий“. Да участват в свещенослужението на Йордановден в храма тази сутрин бяха много миряни от всички населени места на епархийската околия, гости на града и представители на общинската управа начело с кмета Владимир Москов, зам. кмета Валери Сарандев и председателят на ОбС Димитър Балтаджиев. В края на Светата литургия митрополит Серафим освети водата, предназначена за ритуалът „Спускане на кръста“ и поръси с нея присъстващите на празничната литургия.

По-късно Светената вода бе пренесена с литийно шествие до традиционното, предварително завиреното място на река Градска. Над 20 смели младежи с нетърпение дочакаха краят на ритуала, за да се хвърлят във водата, която бе мразовита въпреки пролетната температура днес в Гоце Делчев. Късметлията този път бе 21-годишният Мирослав Пейчев от Гоце Делчев. Непосредствено след излизане от студената вода, Миро развълнувано пожела пред нашата камера: „Всички да сме живи и здрави, Господ на всички здраве да дава“.

По традиция, Митрополит Серафим окичи гърдите на късметлията със златрн ланец с кръст като пожела здраве и дълголетие на него и семейството му. Мирослав Пейчев е студент в НСА и се оказа, че и миналата година той пак е уловил Богоявленския кръст.

По стар църковен обичай, н.в.п., Неврокопски Митрополит Серафим освети знамената на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Гранично полицейско управление и водните извори. На края той благослови гражданите на митрополитския град и поръси със светена вода всички миряни които пожелаха.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене