ЛРС-Девин приключи успешно сезона за лов на дива коза

Успешен сезон за лов на дива коза отчитат от Сдружение на ловците и риболовците „Ловно-рибарско дружество” – гр. Девин.

Със завиден трофей, в ловищата на девинските ловци по линия на организирания ловен туризъм в началото на декември, се сдоби германският ловец Волфганг Жордан. Отстреляният от Жордан мъжки екземпляр от дива коза получи оценка 106.78 т. по CIC и сребърен медал, съобщи специалистът по лова на девинското ловно-рибарско сдружение Владимир Пейков.

Германецът, който за първи път ловува в България, пристигнал в Девин на 5 декември. Слуката да види трофейно животно го споходила още на първия ловен излет.

От 200 метра обаче той така и не успял да отстреля мъжкия екземпляр, който имал данни за добър трофей, но не се отчаял.

Така или иначе Волфганг Жордан още при настаняването си обявил, че си е дал време да ловува у нас поне 5 дни. За това време си наел за ловен водач Заим Шайбов , който е председател на ловно-рибарската дружина на село Гьоврен.

Шайбов е опитен ловец и отличен водач, който перфектно познава ловищата в района. По време на ловните излети той показал на Волфганг Жордан удивителните природни дадености и дивечовото многообразие на девинските гори. На четвъртия ден, на 9 декември, още в ранните часове да деня на една стръмна скала ловецът видял своя трофей. Прицелил се бавно и отстрелял успешно. А после дълго се снимал, за да си спомня за успешния лов и за добрите хора и опитни ловци, с които ловувал в България.

3 200 евро платил Жордан само за трофей. Заедно с услугите и помощта на ловния водач сметката му се закръглила на 3 600 евро.

Общо 3 животни – два мъжки екземпляра и една женска от защитения вид дива коза (Rupicapra rupicapra) са били разрешени от МОСВ за отстрел по реда на изключенията на девинското сдружение за 2022 г.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене