Бабите в Делчево посрещат 200 гости за Нова година

Голям ръст на населението ще отчете покрай Нова година гоцеделчевското село Делчево, скътано високо в Пирин планина. Шест-седем пъти повече ще са хората в населеното място за новогодишните празници. За посрещането на 2023 г. местните жители, които са тридесетина души, ще са домакини на близо 200 гости от различни краища на страната, най-вече от София.

Бабите чистят дворове и къщи, стягат се да месят прочутата делчовска баница, за да почерпят туристите. „От години е този интерес към нашето селище. Още през септември се резервира и последното легло. Къщите за гости се увеличават заради бума на гости, вече са над 20. Напливът наистина е огромен. Отказваме на редовни клиенти, които са се забавили с резервациите, защото няма къде да ги настаним”, твърди кметският наместник Иван Панайотов.

Наемите на жилищата, които разполагат с всички необходими удобства, вървят различно – според големината на домовете и броя на спалните помещения. Къщи за 10-12 души струват между 350 и 450 лева на вечер. Има и по-малки къщи – за 6-8 души, в които наемът излиза около 200-250 лева. В най-големите постройки, които са за 15-20 души, цената е над 600 лева. Заради бума на туристи в Делчево отвориха врати четири механи, за да има къде гостите да се веселят на празниците. Построиха се и два паркинга за колите на туристите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене