Увеличават минималната работна заплата на 780 лв.

Увеличават минималната работна заплата на 780 лева от 1 януари 2023 г. Това обяви на брифинг в четвъртък социалният министър Лазар Лазаров.

“С този размер увеличението на МРЗ ще е с 9,9 на сто в сравнение със сегашния размер от 710 лв. На годишна база това увеличение ще е точно с 20 на сто. По този начин се осигурява възможност за компенсиране нарастването на инфлацията през годината”, посочи Лазаров.

Към този момент тя е 16,9%, а натрупаната от началото на годината – 15,8%, посочи още социалният министър. “С увеличението от 20 на сто тези процеси са компенсирани и по този начин се дава възможност получаващи МРЗ, или лицата, чиито основни заплати се определят като съотношение от МРЗ, да имат увеличение от началото на януари”, обясни той.

Скокът на възнаграждението ще стопи бюджета с 300 млн. лева.

По-рано синдикатите поискаха минималната работна заплата да стане не 780 лв, а 830 лв. “Това зависи от референтният период, въз основа на който се мери ефективността на МРЗ”, обясни Лазаров.

По думите му това увеличение от близо 10% няма да повлияе на растящата инфлация.

“Икономическата теория и практика показват, че това може да доведе до генериране на инфлация. МС е отчело това и твърдим, че с този размер на МРЗ няма да има съществено влияние върху инфлационните процеси”, категоричен бе социалният министър.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене