Вируси и грип „А“ атакуват по празниците, детските отделения в болниците в Благоевград и Гоце Делчев пълни

Бум на вирусните инфекции и засилен поток от пациенти по празниците отчитат дежурните лекари в спешните приемни отделения в Пиринско.

„Детско отделение на МБАЛ – Благоевград е пълно с болни. Вирусът протича като при скарлатина – с болки в гърлото и висока температура. Даже имахме възрастен пациент, който беше с температура над 40 градуса и не можеше да я свали. Във вътрешно отделение също има доста хоспитализирани”, сподели за „Струма“ д-р Моника Симевска, която е била дежурна в спешно-приемно отделение /СПО/ по коледните празници.

Грип все още не е констатиран, тъй като в СПО няма доставени тестове и не се правят изследвания. Младата лекарка е силно обезпокоена от нарастващия брой на инсулти, включително и сред по-младите хора, което е изключително тревожна тенденция.

„Дали е последица от прекаран Ковид-19, високо кръвно налягане, на което не се обръща внимание, или прекалено голям стрес, но много зачестиха инсултите, като възрастовата граница пада. В неврологично отделение има 10 пациенти между 40 и 60 г.”, добави д-р Симевска.

Голям наплив от болни, предимно деца, е имало по празниците и към спешния кабинет в МБАЛ – Гоце Делчев. „Всички 16 легла в детско отделение са заети. Ковид-19 няма, но много са болните деца с грип „А“ и респираторно-синцитиален вирус. Установяваме ги с комбинираните тестове, които си поръчахме от лабораториите. Имаме болни бебета – на 3 месеца, като инфекцията при тях се развива бурно, със силна кашлица – „свирят им гърдите“, не чак толкова с висока температура. Лечението е с антибиотици и урбазон и при необходимост кислород, но засета не се е налагало. Имаше и доста възрастни, които идваха в спешния кабинет по празниците“, обясни д-р Емилия Поюклиева, която е била на двойно дежурство на Коледа – в детско отделение на болницата и в Спешен център в Гоце Делчев.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА в.Струма

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене