След пропадане на мост: Вече година жителите на Покровник обикалят по 10 км

Окаяно е състоянието на моста, който свързва Благоевград и село Покровник, след наводнения в района миналата година. Тогава мостът пропадна и остави няколко села без достъп до тях.

Кадри на конструкцията ни изпрати Стоян Славев.

Мостът е напълно неизползваем, а той свързва не само село Покровник, но и още 4 села с областния град. Засегнатите са около 5000 души. След наводненията спешният ремонт на моста не е направен. Хората са принудени да използват обходен маршрут, който значително удължава пътя им.

Зрителски сигнал: Опасен мост без парапет над международен път

Местните се притесняват от възможен пътен инцидент, а АПИ и местните власти прехвърлят отговорността за поддръжката

„Препятствията са много. Обикаляме по 10 км на ден на едно отиване. Проблемът е от една година. Днес отбелязваме тази годишнина, забравихме обаче шампанското“, пошегува се Стоян Славев пред bTV.

„Нищо не се случва. Мостът трябваше да се бутне и да се направи наново. Знаем, че тръбата за газ, която захранва града, е захваната за моста и трябва да се премести, което струва половин милион лева. Паркираме от едната страна на моста, преминаваме пеша през него, и от другата страна се качваме във втора кола“, разказа още той.

„Ако падне този мост, както е хваната тръбата за него, ако има изтичане на газ и пламне една искра, ще се стигне до голяма експлозия“, предупреди Стоян Славев.

Кметът на село Покровник обясни, че преди два месеца е получил уверение за подписване на договор, финансирането е осигурено и трябва да започне същинското строителство. Направени са сондажи, но строителството все още не е започнало.

Кога ще се стигне до него, жителите на Покровник очакват да разберат след празниците.

От община Благоевград обясниха пред bTV, че ремонтът ще започне в началото на новата годината, а среща за него предстои на 4 януари. Зам.-министърът в МРРБ Николай Шушков също потвърди това.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене