Община Благоевград с нови два заема

Община Благоевград ще поеме два дълга от „ФОНД ФЛАГ“ за финансиране и рефинансиране на извършени дейности и наложена финансова корекция за разходи за ДДС по проект „Проектиране и изграждане на анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци за регионална система за управление на отпадъците на регион Благоевград“, финансиран от ОП “Околна среда“ 2014 -2020 г. Това стана ясно на днешното последно за тази година редовно заседание на Общински съвет – Благоевград.

След доста бурни дебати и изказвания в зала съветниците дадоха зелена светлина на община Благоевград да изтегли два заема – единият дългосрочен, а другият краткосрочен. Тази стъпка е продиктувана от факта, че има финансови корекции по проект „Проектиране и изграждане на анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци за регионална система за управление на отпадъците на регион Благоевград“, обясни пред местните парламентаристи кметът Илко Стоянов. Проектът е на стойност близо 36 млн.лв. Ако не бъде извършено плащане по корекцията ще бъде наложена друга в размер на средствата, отпуснати за изграждането на анаеробната инсталация, посочи Илко Стоянов.

Съветниците грасуваха по-ниски лихви, предложени от „ФОНД ФЛАГ“, както и индексация на строителните дейности във връзка с изграждането на анаеробната инсталация.

В началото на сесията бяха направени и гласувани промени в някои от постоянните комисии в общинския съвет, след като Соня Ставрева, Лилия Иванова и Македонка Шопска са подали оставки. Шест решения на местния парламент, върнати от областния управител бяха препотвърдени чрез гласуване.

Председателят Радослав Тасков представи плана за провеждането на сесии през следващата година.

Съветниците одобриха план-сметката за дейностите по Закона за местните данъци и такси, както и предложението на кмета, относно проект на Наредба за допълнение на Наредбата за определянето размера на местните данъци на територията на община Благоевград.

Заседанието на общинския съвет започна с поздрав от малки коледарчета, които пожелаха на присъстващите в залата здраве, късмет и добруване.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене