Талант и красота! Мария и Магдалена Филатови пред Топ Преса: Наследили сме таланта на нашите баби.

Интервюто взе Цвети ДИМИТРОВА 
Горда съм от факта да ви представя две успешни,талантливи млади дами който блестят с усмивки на сцената и с своята неповторима уникалност,чар и талант.Това са те на всички ни познатите Мария и Магдалена Филатови които с божественият си глас неспирно радват публиката. Откъде извира любовта ви към фолкора?
Здравейте, скъпи читатели на Топ Преса! Много се радваме, че имаме възможността да споделим с вас специални за нас моменти и нови творчески проекти. Обичаме фолклора още от съвсем малки. Нашите баби и майка ни, която е от Банско, ни учеха да пеем народни песни на типичния за Пиринския край двуглас. Тогава бяхме много малки, но тези песни много ни харесаха и ги заобичахме.
Всички знаем,че в наши времена голяма част от младото поколение предпочита друг стил музика..и в този ред на мисли искам да ви попитам защо избрахте да се оттадете специално на Фолклора?
Фолклорът винаги е бил част от нашия живот. В него има нещо специално, с което всеки българин трябва да се гордее. Именно народното творчество носи в себе си духа на нашите прадеди. То отразява нравите и бита на българина през вековете, постепенно формирали съвременното ни светоусещане и светоглед. Фолклорът определя националната ни идентичност в рамките на световната глобализация. Освен народна музика, слушаме и други стилове, но фолклорът винаги има и ще има специално място в нашето сърце.
Учили ли сте в музикално училище,или гласът който радва феновете е просто вроден или наследство, тоест има ли хора от вашето семейство от които сте наследили дарбата си.
Първата ни преподавателка по народно пеене беше известната певица Севдалина Спасова. След това продължихме да изучаваме тънкостите на вокалното фолклорно майсторство при професионалата народна певица Магдалена Николова. Завършили сме Хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, в гр. Благоевград с пиано и испански език. След това завърършихме бакалавърска степен, отново с пиано, в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в гр. Благоевград. Със специалност народно пеене завършихме магистърска степен, като преподавател по народно пеене ни беше голямата народна певица Бинка Добрева. В момента и двете сме докторанти по специалност „Теория и практика на изпълнителското изкуство“ в ЮЗУ „Неофит Рилски“, с научен ръководител доц. д-р Бинка Добрева. В семейството си нямаме професионални музиканти, но както споменахме вече, наследили сме таланта на нашите баби.
Кога за първи път излезнахте на сцена.Какво беше усещането тогава?
Първата ни сценична изява беше на едно училищно тържество, когато завършвахме втори клас. Целия клас отидохме на посещение на граничния пункт Станке Лисичково, близо до Благоевград и там изпяхме няколко песни на Росица Кирилова. Още помним колко се вълнувахме. Бяхме много притеснени. Помним как излязохме на сцената пред строените войници и граничарски кучета и тогава ни завладя магията на сцената. Притеснението се изпари и единственото, за което мислехме беше песента и нейното послание. Спомняме си, че тогава изпълнихме песента за кучето Люси. Всички много ни харесаха и искаха да пеем още.
 
Убедена съм,че всеки фолклорен изпълнител пее от душа всяка една своя песен,,но винаги има една такава която е по-близо до сърцето,песен която описва любимо събития,любим спомен и до някаква степен описва личният му живот..има ли такава песен която за вас до известна степен е по-специална?
 В музикалната си кариера сме изпълнили много песни. Всяка една от тях е много скъпа за нас. Но може би песента „Два се рода сродяват“ е особено специална за нас, тъй като е посветена на нашите родители. В текста се разказва как героинята очаква сватовете, които идват от другата страна на Пирина, точно както майка ни е посрещнала баща ни. С тази песен, която е по музика на Димитър Динев и текст на нашия брат Богдан Филатов, се явихме на фестивала Пирин фолк, като това беше една от първите ни изяви на голямата сцена.
Колко издадени алума имате до момента,подготвяте ли нещо ново с което да зарадвате феновете си?
До момента имаме издадени четири издадени албума. Работим по много нови проекти. Отдавна сме събрали песни за пети албум, но не бързаме, тъй като искаме внимателно да подберем песните, които ще влязат в него.
Със сигурност сте се явявали на конкурси и фестивали,печелили ли сте грамоти и медали и на кое място сте били класирани?
Една от първите ни изяви във фолклорен конкурс беше участието ни на Националния фокклорен фестивал „Орфеево изворче“. Тогава бяхме отличени със златен медал и грамота. Участвали сме на няколко международни фестивала като “Пирин фолк”, фестивала “Охридски трубадури” в Македония, гр. Охрид, “Македония фолк.” През 2003 г. спечелихме наградата на генералния спонсор на фестивала “Пирин фолк” със своя авторска песен на фолклорна основа, а през 2005 ни бе присъдена наградата за млад автор на фестивала “Македония фолк.” 8. И ние много благодарим за поканата! Искаме да пожелаем на всички читатели на Топ Преса да са живи и здрави и нека винаги да слушат хубавата ни народна песен, защото тя прави живота ни по-красив и пълноценен.
Благодарим от сърце,че приехте да дадете интервю пред многоброината ни аудитория.моля за вашето послание към читателите на Топ Преса.
И ние много благодарим за поканата! Искаме да пожелаем на всички читатели на Топ Преса да са живи и здрави и нека винаги да слушат хубавата ни народна песен, защото тя прави живота ни по-красив и пълноценен.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене