Двойно е увеличен интересът към школите на Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград

Двойно е увеличен интересът към школите на Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград (ЦЛТРДБ), стана ясно на пресконференция днес в Националния пресклуб на БТА в Благоевград.

Директорът на ЦЛТРДБ Богдана Костадинова посочи, че в началото на септември учениците, посещаващи школите са били около 850, докато към днешна дата те са близо 1700.

От тази учебна година центърът има и четири нови школи, сред които по английски език, „Екология“ и „Публични изяви“. Голям интерес се наблюдава в двете школи по английски език, ръководени от Екатерина Табутова и Даяна Джалева. От тази година ЦЛТРДБ е член на Асоциацията на Кембридж училищата в България, което означава, че учениците се обучават по системата „Кембридж“, а в края на учебната година могат да се явят на изпит за сертификат за постигнатото ниво, каза директорът на центъра Богдана Костадинова.

Голям интерес предизвиква школа „Екология“, с която децата се възпитават в екологично съзнание, опазване на природата, а резултатът, който виждат са безброй изработени от непотребни материали красиви декорации за дома. Ръководител на школата е Ваня Цветанова.

Младежкият парламент в Благоевград също развива активно своята дейност, като от следващата година основно искат да се ангажират с каузи, които малките парламентаристи са приели за лични, каза техният ментор и заместник – директор на ЦЛТРДБ Александра Ковачева. В предпразничните дни от Младежкия парламент са създали инициативата „Сръчковците на Дядо Коледа“ с работилници в коледното градче на Благоевград, а Дядо Коледа и Снежанка са предизвикали „фурор“ сред децата, разказа Ковачева. Сред инициативите, предвидени за следващата година, е голямо ИТ събитие, допълни тя.

Умения да говорят пред публика получават възпитаниците на другата нова школа – „Публични изяви“, ръководена от Стоян Веселински. Един от мотивите за създаването на тази школа е изолацията сред хората, и най-вече сред децата, през изминалите две години на пандемия от КОВИД-19, както и навикът да общуват през електронните устройства. „Исках да ги провокирам да задават въпроси, да разговарят и да споделят“, каза на пресконференцията Веселински. Сред възпитаниците на школата ще се търсят и деца с афинитет към журналистиката, допълни той и посочи, че сред тях има и бъдещи модели, а вече има и предложение за участие на четири деца във филмова продукция. Възпитаниците на школата получиха покана и за участие в събития в националния пресклуб на БТА в Благоевград.

„Току-що осъществихме дълготрайни контакти с вашата агенция, горе имате едно прекрасно помещение, дори и вече е готово събитието, което много скоро ще организираме.“, каза още Стоян Веселински. Събитието ще бъде организирано в началото на следващата година, но за момента ще бъде запазено в тайна, допълни той.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене