Гласът на експертите! Д-р Иван Канелов пред Топ Преса: Политиката е страшно нещо!

Той е един от най – уважаваните доктори в екипа на МБАЛ „Иван Скендеров“ град Гоце Делчев. В рубриката ни „Гласът на експертите“ днес ви срещаме с доктор Иван Канелов – специалист хирургия, общественик и меценат. 

Интервюто взеха 

Цвети ДИМИТРОВА и Вили ШЕЙТАНОВА 

Д-р Канелов, благодаря Ви, че приехте да дадете интервю пред читателите ни. Светът и България преминаха през много труден здравословен период и в продължение на три години се борехме с коварният вирус Covid-19. Вие бяхте шеф на щаба по ваксиниране, ще си позволите ли да направите анализ на това как Вие, специалистите от Гоцеделчевската болница се справихте със световната пандемия?

Ние се справихме сравнително добре, защото в началото на пандемията през 2019г. цял свят не знаеше как се лекува Кодив-19. Бяхме подложени на един дълъг експеримент, който продължи около 4-5 месеца, в който загинаха много хора и този експеримент беше насочен към това как да се пребори вируса, а не как да се предпазим от заболяването. Докато след този период от време фирмата Файзер и Модерна решиха да направят, това което трябва и да предпазят хората не как да оздравеят, а как да се предпазят да не се разболеят и тогава се създадоха първите ваксини. На 24 декември 2019г. дойде първата ваксина в България. От тогава ние направихме имунологичен кабинет с щаб, който отговаряше за ваксинацията на населението в Гоце Делчев и околните села и в който аз бях и все още съм ръководител. Питахте ме как се справихме? Справихме се сравнително добре, допуснахме много малко хора да починат от Ковид, защото имахме доста литература, която четохме – американска, руска, китайска, европейска и използвахме всички иновации, които в момента се прилагат за лечение на този вид заболяване. Основен принос за лечението изнесоха моите колеги инфекционистите, педиатрите и в по-късен етап се включи цялата болница. Не знам дали помните, но през 2020г. болницата беше изцяло превърната в ковид болница. Ние лекувахме абсолютно всичко, което се появи като Ковид. В отделението по Хирургия бяхме направили само един сектор от две стаи, които отговаряха за много спешни оперативни животоспасяващи намеси. За удовлетворение на населението постигнахме средна смъртност, защото загинаха хора, никой не може да каже защо, как и по какъв начин. Не е от неправилно лечение или е нещо, което не знаем, просто Ковид вирусът беше много коварен. С възникването на първите ваксини, това което постигнаха Астра Зенека, защото първата ваксина, която направиха беше Астра Зенека, които имунизираха най-много хора – около 1 милиард човека. Това е така наречената векторна ваксина, която направиха почти цяла Америка, Япония и по някакъв начин тази имунизационна политика успя да укроти първоначалната форма за вируса. Само че по всички литератури се казва, че този вирус е изкуствено създаден и той има една много лоша черта – мутира. Когато вижда, че един организъм е защитен той променя своята генетична информация и създава друг вид подраздел на вируса, който може да причини заболяването. Това са делта варианта, индийският вариант, френският вариант и не на последно място – омикрона. Това всички са разновидности на един вирус, но този вирус с течение на времето мутира и прави своето развитие по-лесно за съществуване. Народът успя по някакъв начин да разбере, че единственото нещо, за да се спаси от заболяване или да намали рискът от последващи усложнения е ваксинационната политика. Това е най-важното. За щастие ние в Гоце Делчев може да се похвалим с двата пункта, които бяхме, че имаме много един много голям процент ваксинирани хора, дори имаме писмо, с което ни благодарят. Това беше, което успяхме да направим!

Като дългогодишен лекар-специалист бихте ли споделили какво е нивото на здравна култура на хората от нашия регион?

Ще ми се разсърдят хората, но е доста ниска, защото при нас пристигат хора всеки Божи ден, които са в краен етап на развитието на своето заболяване. Общо взето проблемът е много голям, защото имаме една правилно изградена система. Нашата система не е толкова лоша – имаме личен лекар, доболнична помощ, болнична помощ. Това са три етапа, които следват един след друг, но те в момента не могат да бъдат изпозлвани докрай. В момента хората, които са в добра кондиция и които не са болни не използват нито един от трите варианта. Докато хората, които са с по-малка здравна култура въобще не ходят, те не вярват, защото това, което е грешно – при личните лекари опашките са много, при нас в доболничната помощ също, в болницата се влиза само в краен случай, защото и ние не разполагаме с много голям ресурс за приемане на болни и когато вече пациента дойде много честно нещата са необратими. Така че това се дължи на ниската здравна култура. Не казвам, че всички хора са такива, а че голяма част от населението има този проблем – ниска здравна култура.

Защо избрахте да практикувате в България? За един хирург чужбина не е ли по-атрактивна зона за развитие?

Аз съм работел и в чужбина. Не съм останал само в България. Аз съм завършил през 1991г. медицина, през 1996г. взех специалност Хирургия в „Пирогов“, през 1997-1998г. работех в Норвегия в Борт в National Medical Center. Това е една от най-големите клиники в Норвегия, които в момента все още съществуват. Член съм на организацията „Лекари без граница“ и не мисля, че там лекарите са по-добри от нас. А защо съм се върнал? Защото човек тежи на мястото си. Аз дойдох през 2012г. в Гоце Делчев като прокурист на болницата. Бях 3г. прокурист на болницата и като ми изтече мандата нямах желание да остана повече да се занимавам с административна дейност и до ден днешен работя като лекар-хирург. Иначе през другото време съм работел в София в две-три различни болници около 20г . като последно аз дойдох в Гоце Делчев от болница „Токуда“.

Какви са иновациите на вашата специалност? Като едно от водещите имена на отделението по хирургия в болницата в Гоце Делчев какво е мнението Ви за нивото на отделението?

Нивото на нашето отделение на този етап е много високо. Разполагаме с почти абсолютно всичко, което може да се поддрържа като едно хирургично отделение от средна към висша степен. Не можем да бъдем висша степен, защото тук вече се касае големият проблем с персонал и т.н., но ние в момента сме на едно много добро и високо ниво. Използваме абсолютно всички иновации в хирургията. Дойдоха колеги, които развиха ендоскопската хирургия и ние се учим покрай тях. Използваме новите методики на образната диагностика, новите два скенера, новите ултразвукови апарати. Общо взето може да се похвалим, че не отстъпваме по нищо на една университетска клиника. Тези операции, които се правят тук се правят навсякъде.

За Вас знаем, че сте страстен ловец. Това ли е начина да преборвате огромният стрес в работата или имате и други хобита?

Най-голямото хоби ми е ловът. Нямам други хобита. За мен ловът е нещо, което човек трябва да има, за да може да преодолее стресът в който работи и стресът с който живее. За жалост нашата работа е свързана с разположения, което е горе долу десет-дванадесет дни и не ми позволява всеки уикенд да ходя на лов , но в момента в който съм свободен от този ангажимент отивам на лов. Там е нещо, което човек е сам с природата. Аз не отивам на лов, за да убия животното. Често пропускам, не бих казал, че съм един от най-добрите стрелци, но това за мен е един релакс. Аз съм сам, застанал съм, гледам тревички и растения и се радвам на природата.

Не мога да подмина и темата за политиката. До скоро бяхте активен политик. Какво се случи с политическата Ви кариера?

Политиката е страшно нещо. Аз много дълго време съм член на една партия – от 1996г. За жалост, когато дойдох тук намерих един разграден двор и по молба на нашите лидери и на партията поех тази инициатива да възвърна организацията. Получи се, имаше някакъв аспект на напредък. Няма да Ви цитирам, но преди 4-5г. изборните резултати в нашата партия бяха сравнително добри. А защо се отказах? Защото наистина нямам време. Все пак човек трябва да почива. Има едни млади момичета и момчета, които са много инициативни и които са в една възраст, която им позволява да развият всички тяхни възгледи и аз съм оставил на месно ниво това да се случва. На месно ниво не се занимавам с абсолютно никакви партийни дейности. В Гоце Делчев сме подредили така нещата, че хора, които имат време и желание могат да работят. Политиката отнема страшно много време, трупа страшно много негативи на личността, особено когато има предизборни периоди и затова нещата са свързани с отдалечаване от този вид дейност от моя страна. Помагам, не мога да кажа, че не помагам, но не съм това, което бях. Може би вече някъде две години съм по-назад, за да мога да си гледам и моето здраве и моята работа.

Посланието Ви към читателите на Топ Преса?

Искам да кажа, че Топ Преса е един от най-четените информационни източници. Пожелавам да бъдат здрави. Аз съм човек, който въпреки че съм лекар пожелавам на всички, които са около мен да бъдат здрави и да имат едно разумно мислене към себе си и околните, защото негативизмът поражда негативизъм, доброто поражда добро. Когато един човек е настроен с негативен или добър аспект към друг, каквото даде такова ще получи. Желая им много здраве, много късмет, желая им весели празници и да не се виждаме по болници и кабинети, а навън в парковете на разходки.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене