Заместник-посланикът на Израел Наама Леви посети Кюстендил

Около 230 милиона долара е търговският и икономически обмен между България и Израел за настоящата година, като основно Израел внася от България, каза пред БТА заместник-посланикът на Държавата Израел у нас г-жа Наама Леви.

Леви беше на посещение в Кюстендил.

Преди ковид-пандемията, през 2019 година, износът от България за Израел е бил в размер 160 милиона долара, като към края на 2020 г. е спаднал до 117 милиона, какъвто е бил и през 2021 г. Според нея износът от страната ни по отношение на Израел започва да се стабилизира, дори да бележи увеличение. „Трудно е да се прогнозира в цифри, но нашата цел и задача е да представим България на по-голяма част от израелския бизнес и да внасяме компоненти, които досега не са съществували в търговския обмен“, каза Леви.

„В момента в Израел няма ковид-ограничения по отношение на приемането на туристи. Според статистиката, през 2019 година 250 хиляди граждани на Израел са били в България. Очакваме тези цифри да се подобрят. Жителите на Израел познават добре България и няма нужда да ги убеждаваме да идват тук. Хубавото е, че България е целогодишна дестинация и можеш да се радваш на морето през лятото, а на планината – през зимата“, посочи още заместник-посланикът.

Тя беше в Кюстендил във връзка с предприета обиколка в цялата страна. „В България съм от една година и два месеца. Посолството на Израел не е само за София, а за цялата страна и това е една от причините да се опитам да я опозная. Кюстендил е една от топ-дестинациите, която ми беше препоръчана“, коментира тя и посочи, че има известна доза символизъм в идването ѝ в града в края на годината, защото сега се планират много от мероприятията, които ще се състоят през м. март, по време на 80-та годишнината от спасяването на българските евреи.

Наскоро кметът на Кюстендил Петър Паунов участва в среща от инициативата за иновации Muni World, в която участваха кметове от над 40 държави, организирана от Асоциацията на местните власти на Израел под патронажа на президента Исак Херцог. Според заместник-посланика на Израел това е голяма инициатива, а идеята ѝ е да се покажат приложенията на различни технологии в редица аспекти. „Трябва да си призная, че въпреки че тази инициатива се води от Израел, които предлагат как да се използват много от технологиите, местните власти там също имат пред себе си много предизвикателства, като например транспортната инфраструктура в София“, коментира заместник-посланикът.

Тя посочи, че страната ѝ се гордее с това, че има добро рециклиране на водните ресурси, около 90 процента, както и пет обезсоляващи инсталации, които отнемат солта от вода от Средиземно море, която се използва за земеделски и питейни нужди. Така, докато преди десетина години държавата Израел е имала около 10-12 процента загуби на вода, сега тези загуби са сведени до минимум. „Зная, че има проблемни места в България, където загубата на водни ресуси е до 40 и повече процента, но съществуват технологии, които могат да помогнат евентуално на българските стопани да използват и запазят ресурсите по ефективен начин“, посочи Леви. Според нея страната ни има огромен потенциал и по отношение на възобновяемите енергийни източници, а и защото територията ѝ е доста по-голяма от тази на Израел, има много ресурс в тази посока.

Наама Леви е посетила музея на Димитър Пешев в Кюстендил, от който е останала много впечатлена. „Във всяка визита се опитвам да постигна възможния максимум. За мен е важно да имам връзка с хората и всеки път, когато пътувам, се срещам с местните власти, за да обсъдим начини за взаимодействие в бъдещи начинания. Винаги се стремя да се срещна и с младите хора“, коментира Наама Леви. Тя е посетила и местно училище, където се е срещнала и с ученици.

„Бях много очарована не само от децата, но и от начина, по който използват технологиите и различните платформи. Начинът, по който използват интернет или имплементират идеи за света, като например климатичните промени. Те са много мотивирани, може да се види желанието им за постигането на идеите за реализация, които имат, онова, което са си набелязали в тази крехка възраст. Изненадата съм и от изключителното доброто им ниво на владеене на английски език. Като майка на две малки момиченца се очаровах от това да видя млади дами, които поемат лидерството в свои ръце и не се страхуват да водят останалите деца в груповите задачи. Като жена, харесвам, когато друга жена поема инициативата и ръководи“, сподели заместник-посланикът.

Тя посочи, че се е разходила в града и е усетила спокойствие и толерантност, каквито има в много български градове. „Кюстендил е наистина спокойно място“, посочи Леви.

Във визитата ѝ е било включено и посещение на художествената галерия „Владимир Димитров-Майстора“, срещнала се е и с представители на еврейската общност в града. „Понеже времето е много студено, оставам с разбирането, че трябва да се върна отново. Чух за фестивала на черешата и правя планове отново да посетя града“, каза Наама Леви.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене