Проектно-базиран иновативен открит урок се проведе в СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово

Тази седмица в СУ „Никола Вапцаров“ се проведе проектно-базиран иновативен открит урок по БЕЛ, проведен от старши учителите по български език и литература Заприна Глушкова и Мария Терзиева. Темата на урока бе „Бай-Ганьо – неосъщественият европеец“. Това е практика, чрез която учениците умело съвместиха в едно знанията си по БЕЛ и математика, като правиха статистически изчисления за маршрутите, през които нашият колоритен герой е минавал.

Знанията и уменията, които трябваше да усвоят учениците след урока са:
• Да придобият умение за задълбочено проучване на художествения текст и да извличат интересни факти от самия текст;
• Да придобият умение за представяне на статистически данни, като развият логическо мислене;
• Да могат да решават задачи от движение и да правят сравнения.

Учителите Глушкова и Терзиева за пореден път показаха нови интерактивни методи на работа с платформата mozaBook. Участници в урока бяха ученици от X “a” и X „б“ клас в училището. Разделени на групи, те събраха информация от литературното произведение в кои градове е пребивавал героя и какви културни забележителности е посетил, както и това какви може да посети един турист в тези градове днес. век. За да осъществят междупредметна връзка с математиката те направиха изчисления какво е било разстоянието между градовете, имайки предвид историческото време и разположението на тези градове на картата на Европа през 19 век. Интерес предизвика и третата задача – да проучат превозните средства, с които героят се е придвижвал, както и начина им на действие и това колко километра в час може да измине дадено превозно средство.

След извършените дейности те имаха за домашна работа да изготвят пътеводител , който да е доста подробен и полезен и днес в 21-ви век. Домашната работа бе поставена върху електронна платформа wakelet, като за целта на учениците бяха раздадени QR-кодове. Запазената марка за откритите уроци по БЕЛ – интерактивният облак върху платформа mentimeter отново зае своето очаквано място. Това бе наистина един новаторски урок, който ще има и своето продължение след около месец, но вече под формата на „Обърната класна стая“. Този път учениците ще представят продължение на урока, ще представят героя като деградирал след връщането си от Европа.
Накрая урокът завърши с обща снимка на учениците от двата класа и техните преподавателки.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене