Главният прокурор Иван Гешев се срещна с ученици от Земеделската професионална гимназия в Сандански

„Едно от основните неща, за да успеем, е да спазваме правилата. Докато не разберем, че трябва всички да спазваме правилата, няма как да стигнем до тази справедливост, която самите ние искаме.“ Това каза главният прокурор Иван Гешев по време на среща с ученици от 11-и и 12-и клас от Земеделската професионална гимназия в гр. Сандански. Срещата премина при висок интерес от бъдещите абитуриенти.

На срещата присъстваха Сийка Милева, говорител на главния прокурор, районният прокурор на Благоевград Борислав Ковачки и заместник районният прокурор Елица Калпачка.

„Тук съм по инициатива на Асоциацията на прокурорите и Камара на следователите в България. Тя се казва „Правосъдие в бъдещето: магистрати и ученици говорят за право“. Колегите в цялата страна провеждат такива срещи. Това е важно, защото вие сте бъдещето на страната и ако имате желание, можете да промените донякъде държавата, да живеете по-добре. Трябва да не губите вашата енергия и ентусиазъм и да имате идеали“, обърна се към младежите главният прокурор. Той обясни, че промяна към по-добро може да се постигне, когато „има общност и единение“.

На учениците бе прожектиран филм за професията на прокурорите, а след това Иван Гешев им разказа накратко какви са функциите и правомощията на прокуратурата.

„Голяма част от българите не знаят какво прави прокуратурата и си мислят, че се занимава с всичко – от раждаемостта до прираста на слънчогледа. Ние имаме доста по-ограничен кръг от правомощия“, обясни Гешев. Той разясни, че прокуратурата е само една част от съдебната власт, а наказателното правосъдие е 10 % от всички дела. В останалите 90 % прокурор не участва, добави главният прокурор.

Иван Гешев обясни, че законодателството изостава и трябва „да настигне“ обществените отношения, за да бъдат законите адекватни на съвременността.

Учениците активно задаваха въпроси и разговаряха свободно с главния прокурор. Иван Гешев посъветва младежите да събират информация и да правят своя избор на база на това, което са събрали от различни източници. „Не оттам, където ви хареса, а от два различни източника, които да сравните, да си направите изводите. В социалните мрежи има един термин „социални балони“. Хората стоят в едни групи, където всички говорят едно и също, споделят едно и също и се чувстват щастливи. Само че не е задължително тази група да говори истината. Тя може да е манипулирана за постигане на определени цели“, каза главният прокурор.

Той напомни на учениците, че трябва да познават правата и задълженията си, за да могат да се защитават и да успеят в живота.

Иван Гешев и Сийка Милева посетиха и столовата към Земеделска професионална гимназия в Сандански, за да опитат от храната, която се приготвя от собствена продукция на училището.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене