Димитър Туджаров-Шкумбата на 70: Времената се менят, но усмивката остава

Димитър Туджаров, известен още като Шкумбата, е популярен шоумен и комик в цяла България. Той получава прякора си от баща си, Неделчо Туджаров, който е бил футболист и е играл дори в националния отбор. Въпреки че първоначално се занимава с футбол, нараняванията принуждават Шкумбата да преследва друга кариера. Завършвайки инженерство и реторика, той намира успеха в областта на комедията и развлеченията.

Роден на 6 октомври 1954 г. в Петрич, Шкумбата идва от род на бежанци от Гевгели и Баялци. Семейството му е от учителски произход. Интересът му към инженерството го кара да посещава ВМЕИ в София, където завършва през 1979 г. като магистър по автоматика и телемеханика. По-късно, през 2009 г., той придобива магистърска степен по реторика от Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Първата актьорска изява на Шкумбата е във филма „Дисонанси“ през 1981 г., режисиран от Александър Раковски и продуциран от БНТ. Неговият пробив обаче идва, когато започва да изпълнява комедийни роли в различни телевизионни предавания. През 1996 г. той има самостоятелни хумористични рубрики в предаванията „Добро утро“ и „Събота късен следобед“. От 1997 до 1998 г. той води собствено шоу, наречено „Шоуто на Шкумбата“ по телевизия 7 дни.

През годините Шкумбата създава множество продукции и моноспектакли, включително „Смях до сълзи“, „Тежко е, но няма как!“, „Животът иска жертви, но няма да сме ние“ и „Параграф 23“. Първата му авторска хумористична книга, „Шкумбата се смее“, излиза през 1996 г. и е преиздадена няколко пъти. През 2000 г. той издава компактдиск, озаглавен „Тежко е, но няма как!“, който включва авторски текстове и изпълнения.

От 25 май 2020 г. Шкумбата е водещ на хумористичното предаване. Освен това той е участвал в многобройни международни шоу програми и турнета в страни като Русия, Мароко и Съединените щати. Шкумбата е известен със своите умения за импровизация и способността си да забавлява публиката на различни езици, включително български, френски, английски, немски и руски.

През цялата си кариера Шкумбата е получил няколко признания за работата си. През 2019 г. той беше отличен като „Знакова личност“ на район „Младост“. Неговите дискове с хумор и музика, както и книгите му – „Шкумбата се смее“ и „Хумористично селфи“ – са широко популярни и са преиздавани няколко пъти.

Димитър Туджаров, по-известен като Шкумбата, е многостранен талант, който е допринесъл значително за културната сцена на България. Чрез своята комедия, телевизионни изяви и международно признание, той е успял да накара хората да се смеят и да докосне сърцата им по целия свят. С богатата си биография и продължаващата си успешна кариера Шкумбата несъмнено ще продължи да носи радост и усмивки на лицата на мнозина.

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search