Гласът на експертите! Атанас Бояджиев пред Топ Преса: Време за мащабна и конкретна програма за развитие на региона

 Атанас Бояджиев пред Топ Преса! Той е с корени от Гоце Делчев, консултант бизнес развитие във фирма за рециклиране и оползотворяване на суровини. Началник отдел – Програмиране и мониторинг към Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултура, Дирекция „Европейски фонд по рибарство”, МЗХ до 2012 г. Член на ПП ГЕРБ. За политиката, бъдещето и местната власт…. Екслузивно в нашата рубрика „Гласът на експертите“!
Може да бъде изображение с 1 човек, дърво и на открито
Интервюто взе Цвети ДИМИТРОВА 
Господин Бояджиев благодаря, че приехте поканата за интервю пред големият форум на Топ Преса. В нашата високорейтингова Рубрика Гласът на Експертите вие сте успял млад мениджър с опит в различни свери на бизнеса и първият ми въпрос към вас е защо решихте да влезете в Политиката и пария Герб?

 

–  Още от ученик  участвам в различни социални и професионални дейности и имам интерес към каузи, свързани с обществения живот. Нямах представа тогава, че убежденията ми са „ десни“ според стандартното определение. Но като студент, през 2006г, се поинтересувах от партии, към които мога да се присъединя и чиито цели съвпадат с моите възгледи. Така се спрях на гражданското движение ГЕРБ. Беше нова, перспективна партия с млади хора и с каузи, свързани с европейското развитие на Българи. И реших да се присъединя. Проверих адреса на партията за записване, взех маршрутка от студентски град и се запътих. Слязох на последната спирка, което се оказа на около 5 километра от адреса на партията. С малко упътвания от граждани и около 1.5 ч ходене пеш най-накрая стигнах на точното място и се записах. Когато взема решение имам силната мотивация и  амбиция. Харесва ми да се ангажирам с политически цели и каузи.

  1. Само за няколко години в страната ни връхлетяха редица кризи.. Здравна, Икономическа, Политическа, Институционална и всичко това на фона на застрашаваща Геополитическа обстановка, моля дайте мнение като млад политик какви стъпки трябва да предприеме Държавата за да запази на първо място стабилността, сигурността и Икономическото развитие?

– На първо място ни е необходима единна, легитимна и отговорна власт. Работещ парламент и правителство, излъчено от този парламент. Само по себе си това би означавало, че решенията и действията на тези институции ще покриват в голяма част целите и интересите на народа. На второ място е нужно лидерство- кураж и качества да се поемат отговорности и не много популярни действия. ГЕРБ има един от най-успешните политически лидери на новото време и виждате как г-н Борисов проявява гъвкавост и опитва всякакви подходи, за да осигури на страната легитимна и стабилна власт. На трето място е нужна конкретна, подкрепена от парламентарните партии, управленска програма. В нея да бъдат разписани цели, мерки и резултати за овладяване на инфлацията, за повишаване на доходите и за ръст на икономиката. Не изглежда много сложно и едва ли е нещо различно от това, което всеки гласоподавател си мисли, когато гласува. Проблемът е, че политическите лидери си мислят, че представляват себе си, своето его и своите интереси. Завиждат на Борисов и се опитват да го дискредитират, вместо да се научат как се обича народ, който ти връща подкрепа повече от десетилетие.

  1. Вашите корени са от нашият Неврокопски Край знам, че Вие правите всичко възможно и като експерт и като политик да помагате в неговото развитие, моля дайте оценка за Икономическото състояние и управлението на Региона?

– Регионът ни е един от най-хубавите в страната- и като географско разположение, и като икономически и експертен потенциал. В периода до 2021 г. в региона се направиха значителни публични инвестиции, които спомагат за неговото развитие. Проблемът е, че през последните 2 години, нищо, ама абсолютно нищо, не се направи за един от най-важните инфраструктурни проекти за България- а именно довършването на магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле, която е част от  Европейски транспортен коридор номер 4 и чието завършване е от стратегическо значение за региона. Има изготвени проекти и е осигурено финансиране, но организация и компетентност за завършването на проекта, явно, няма. Мисля, че е време за мащабна и конкретна програма за развитие на региона. Интегрираните териториални инвестиции, културният и поклонническият туризъм, леката и средна преработвателна промишлености могат да поддържат нашия край в отлична икономическа кондиция. Така тук ще останат млади хора, ще имат сигурни доходи и перспектива. Това зависи от местната власт, преди всичко, но и от централната в частта на големите и стратегически инвестиции. Аз лично бих се ангажирал с всякаква подкрепа за местни проекти, особено когато имаме власт и възможност за развитието им на централно ниво.

  1. Като член на Политическа партия Герб ще си позволите ли да дадете оценка за работата на Областната структура на вашата партия Герб в Благоевград, работата на Партииците в Югозапада,и не на последно място работата на структурата в Гоце Делчев?

Колегите работят здраво и постигат резултати. На последните избори коалицията ГЕРБ – СДС спечели още един мандат в региона и запазва водещата си политическа роля. Всъщност това е единствената обективна оценка на гласоподавателите.  И тя е основно за областните, общинските структури и към актива на ГЕРБ в региона. Кметовете и общинските съвети се справят добре, което се оценява от хората. Винаги има какво да се желае повече, но трябва постоянно да търсим начини да се усъвършенстваме, а не постоянно да рушим съграденото и да започваме отново. Добавено стойност е нужна постоянно, навсякъде и във всичко.

  1. Като Политик каква цена сте готов да заплатите в името на Обществена кауза?

За мен политиката е такава само като обществена кауза. Когато двете се разминат, това вече не е политика, а властолюбие. Така, че не бих направил компромис с обществен интерес. Вероятно имате предвид това, което се случва сега в Народното събрание? Ако е така, ето какво мисля. Парламентарно представените партии не бива да правят компромиси. Те трябва да вземат отговорни решения на база на възможното съчетаване на цели, интереси и ценности, за да постигат това, за което са избрани: да решават текущи задачи с оглед на дългосрочни цели. Така, че нека не ни се жалят и да не се крият липсата на кураж зад заплахата, че трябва да правят компромиси. А да решават прагматично, отговорно и ясно.

  1. Повече ви даде Политиката или повече ви взе?
  2. Срещнах много приятели в истинския смисъл на думата, създадох прекрасно семейство. Спечелих и мъдрост, и умение да преценявам възможностите преди да се боя от заплахите. Взе ми малко време, но го считам за инвестиция, не за разход.
  3. Благодаря ви ,че приехте да дадете интервю. Моля за вашето послание към читателите на Топ Преса.

Не губете надежда и кураж. Грижете се за себе си и за близките си. Действайте методично и с търпение. Когато всеки върши своята работа професионално, отговорно и пълноценно, общата работа ще ни се получи с впечатляващ ефект.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене