МВР и Темида с рекорд: за 11 месеца приключиха окончателно делото за дисциплинарното уволнение на благоевградския жандармерист П. Бачев

Само 11 месеца след грубо нарушение на Етичния кодекс на МВР служителите на Темида успяха да потвърдят окончателно и без право на обжалване дисциплинарното уволнение на провинил се жандармерист от Благоевград. Самото МВР обясни небивалата експедитивност на съдебната система с широката медийна гласност на инцидента от 23 януари 2022 г., когато 15 минути след полунощ на пътя от гр. Банско за с. Баня бе пребит от униформени известният ковач от гр. Банско Радослав Сарафов.

Дисциплинарно уволненият е шефът на екипа в онази нощ, младши инспектор Петър Бачев, който се разделя със службата още на 29.03.2022 г. със заповед на директора на Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“ на МВР.

Бачев получава най-тежкото наказание не заради пряко участие в побоя над Сарафов,  а за това, че не се е намесил да спре колегата си В. Георгиев да го рита, не е оказал впоследствие помощ на падналия на земята занаятчия, а накрая се опитал да скрие от началниците си инцидента. В дадените писмени показания Бачев само споменал, че поискали документите за самоличност на Сарафов, но не обелил нито думичка за ритниците върху безпомощния Сарафов, които му нанесли средна телесна повреда.

Читателите на в. „Струма“ си спомнят за случая, за който тогава пред нас разказа самият Сарафов. Малко след полунощ тръгнал да се прибира от цеха, където работи, и се спрял до паркирана кола на жандармерията да изчака колегите си. В този момент се отворило задното стъкло на колата и груб глас го попитал: „Какъв си ти, бе? Разкарай се, изчезвай веднага!”. Сарафов обяснил, че чака колегите, но от шофьорската кола излязъл униформен и директно го изритал в коляното. Ковачът паднал на земята и жандармеристите започнали да го ритат. Спасили го колегите на занаятчията, които се обадили на 112, след които пристигнали полицаи от Банско.

„Тези хора си бяха навили на пръста да бият някого тази вечер. Да си разнообразят вечерта”, обясни тогава Сарафов. Случаят доби гласност и след публикация на приятелите му във фейсбук, в резултат на което държавната машина се задейства.

В хода на съдебното производство магистратите прецениха, че целият побой над Сарафов продължил само 25 секунди и реално Бачев наистина може и да не е успял да спре младши инспектор В. Георгиев да рита падналия мъж, но фактът, че впоследствие се опитал да прикрие деянието му, е напълно достатъчен за отстраняването му от министерството, още повече че в онази нощ той е бил старши на наряда.

Освен че вече никога няма да може да работи в системата на МВР, Бачев е осъден да плати на бившия си работодател 200 лева за юрисконсултско възнаграждение.

ВАНЯ СИМЕОНОВА в.Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене