Проф. Рачев: Снегът връхлита България в понеделник, но идва циклон и носи голям обрат ВИДЕО

В Европа предстои застудяване, което ще влезе и у нас. Зимата в Централа Европа е налице, категоричен е климатологът

Очакваме сняг в понеделник срещу вторник. В това е категоричен климатологът проф. Георги Рачев.

Той обясни, че в момента атмосферното налягане над Азорските острови е ниско, което може да промени движението на циклон, който ще се придвижи през Пиренейския полуостров, през Апенинския и да влезе в Германия и Полша.

Ако циклонът мине западно от България, времето у нас ще остане топло с много валежи от дъжд. А ако студен въздух от север влезе в тила на циклона, големите валежи в неделя могат да станат смесени или да преминат в сняг.

Това е „ако, ако, ако“. Прогнозите се разнопосочни като разрошена коса, дават възможност за всякакви варианти“, добави той в сутрешния блок на bTV.

В Европа предстои застудяване, което ще влезе и у нас. Зимата в Централа Европа е налице“, категоричен е климатологът.

„В София в събота и неделя ще има вятър и валежи. В понеделник ще има захлаждане. В понеделник, вторник и сряда ще има значително по-ниски температури, но те остават нормални за средата на месец декември“, уточни проф. Георги Рачев.

Според него има голяма вероятно да се стигне до затопляне в средата на декември, а към празниците отново ще има застудяване.

В събота и в неделя в Пловдив отново ще бъде топло, като има възможност за повече валежи. В Боровец температурите ще бъдат положителни в събота и неделя с валежи, а от понеделник се очаква сняг.

„Нищо чудно в Югоизточна България да имаме валежи от дъжд до следващия четвъртък“, допълни проф. Рачев.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене