Интегриран проект осигурява възможности за трайно безработни, ученици и деца от уязвими групи в Благоевград

Интегриран проект на община Благоевград за социално-икономическа интеграция на уязвими групи и за подобряване на достъпа до образование дава възможност за развитие на трайно безработни, ученици и деца от детски градини. С него ще бъдат обучени и назначени на работа десетки безработни, а за учениците са предвидени допълнителни часове по основни учебни предмети, каза за БТА директорът на дирекция „Социална и жилищна политика“ в община Благоевград Емилия Халилова – Цветина.

Проектът е разделен на две части, а едната обхваща мотивационно и професионално обучение за 40 души. Целта е трайно безработни, които отдавна са излезли от пазара на труда, да бъдат мотивирани и да се научат как да се представят добре пред потенциален работодател, обясни Халилова и допълни, че следващата стъпка е професионално обучение на 36 човека в три специалности. Участниците в проекта ще могат да получат умения за помощник в кухня, поддръжка на пътища и вътрешна поддръжка на сгради.

След получаване на квалификация 30 от тях ще продължат да работят в продължение на 12 месеца. „Хубавото тук е, че проектът е мащабен, добре финансиран и осигурява устойчивост, тоест ние сме сигурни и спокойни, че каквато и да е икономическата ситуация в страната и в нашата община, парите по проекта са осигурени и хората ще могат реално да работят “, посочи Емилия Халилова.

Интегрираният проект, който е първи такъв за община Благоевград, обхваща и две детски градини на територията на града и две училища. В детските градини ще бъдат осигурени психолози, които да оказват психологическа подкрепа на децата и техните родители, които са от уязвими групи. Фокусът ще е към родители на деца от рискови групи във връзка с посещенията на децата в предучилищните групи, каза Халилова.

За учениците в едно от основните училища и една от професионална гимназия в града е осигурено допълнително и поддържащо обучение. За по-малките ученици то е по български език и по математика, а за гимназистите – по български език и по специалните предмети. Тези часове са ценни за учениците, които се явяват на външно оценяване, допълни директорът на дирекция „Социална и жилищна политика“ в община Благоевград. Тя посочи, че продължителността на проекта е до края на юни 2023 г., което ще даде възможност да се обхванат две учебни години и съответно ще осигури повече работа с родители и ученици и за надграждане на постигнатото дотук.

Проектът е на стойност около 711 хил. лева и е финансиран по две оперативни програми – „Развитие на човешките ресурси“ и „Наука и образование за интелигентен растеж“. С него ще се осигури и закупуване на интерактивни дъски за училищата, които са партньори по проекта, лаптопи за работа на учениците. Отделно се предвижда провеждане на голям форум и на четири трудови борси, на които да бъдат представени работодатели, особено в сектори, в които има „глад“ за работна ръка, посочи Емилия Халилова.

Основната цел е да се обхванат рисковите групи във всички възрасти, които потенциално могат да отпаднат от пазара на труда или образователната система.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене